Alkotmányjogi panaszt nyújtott be a lúgos orvos, mert szerinte helyrehozhatatlan és súlyos károkat okoz neki a börtönbüntetése

Bene Krisztiánt tavaly ítélték jogerősen 11 év börtönbüntetésre. Az ítélet szerint volt barátnője nemi szervét és altestét maró lúggal öntötte le, majd az öntudatlan áldozatot magára hagyta.

2019. október 31., 13:40

Szerző: Bíró Veronika

Alkotmányjogi panaszt nyújtott be a lúgos orvos néven elhíresült Bene Krisztián, akit tavaly júliusban ítélt el jogerősen a Kúria életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt - értesült a 168 Óra. Beadványa szerint helyrehozhatatlan károkat okoz neki a helyzet fenntartása.

Az ítélet szerint az orvos 2013 márciusában maró lúggal öntötte le volt barátnője, Renner Erika nemi szervét és altestét, majd az öntudatlan, égési sérülésektől szenvedő áldozatot bevonszolta a fürdőszobába, elvette telefonját és laptopját, rázárta az ajtót és magára hagyta. A Kúria döntése szerint az előre kiterveltség, a különösen aljas cél és elkövetés mellett figyelembe vették azt is, hogy a támadás akár Renner Erika halálával is végződhetett volna. A támadás súlyos egészségromlást és maradandó károsodást okozott a nőnek, aki közvetett életveszélybe került. Súlyosbító körülmény volt, hogy a vádlott, az orvosi esküjét megszegve, tudását felhasználva követte el a bűncselekményt.

Az ügy éveken át tartott. Az elsőfokú bíróság testi sértés és kifosztás bűntettében bűnösnek találta a vádlottat, és négy év szabadságvesztésre ítélte. A másodfokú bíróság emellett magánlaksértés, okirattal visszaélés és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségében is elmarasztalta, és kilenc évre ítélte. A Kúria a másodfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és új eljárást rendelt el. A megismételt eljárásban a másodfokú bíróság még személyi szabadság megsértésének bűntettében is bűnösnek mondta ki, és újra kilenc évre ítélte. A megismételt harmadfokú eljárásban a Kúria a jogerős ítéletében 11 évi szabadságvesztést és 10 évi közügyektől eltiltást szabott ki.

Renner Erika
Fotó: Merész Márton

Bene Krisztián megbízásából azonban egy ügyvéd alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz. Indoklása szerint alkotmányellenes a Kúria hivatkozása és ítélete, és kérte, hogy semmisítsék meg a jogerős ítéletet, az ügyet pedig tárgyalja újra a harmadfok.

A beadványozó indoklása szerint Bene Krisztiánt megfosztották az érdemi felülvizsgálat jogától.

A Kúria arra hivatkozott, hogy az új büntetőeljárási törvény (Be.) nem hagyja, hogy akár a másodfokon megállapított tényállást, akár a minősítést módosítsák. Ezért csak a büntetés kiszabásával tudtak foglalkozni, amelyet két évvel megemeltek a másodfokhoz képest.

Az Alkotmánybíróság honlapján elérhető a benyújtott panasz.

Az indítványozóval szemben a büntetőeljárás a Kúria legutolsó határozatának meghozataláig a régi Be. (1998. évi XIX. törvény) alapján folyt. A jogerős döntést megelőzően azonban hatályba lépett az új Be. Ez előírja, hogy a rendelkezéseit a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell, és a régi Be. alapján bejelentett jogorvoslat elbírálását mellőzni kell, ha annak az új Be. szerint már nincs helye. Ennek folytán a harmadfokú bíróság felülvizsgálati lehetősége szűkült.

Ugyanis a Be. az ellentétes döntés fogalmi meghatározását leszűkíti, és így az indítványozó testi épség elleni cselekménye miatt nem volt helye semmilyen – még korlátozott – felülbírálatnak sem.

Az indítványozó álláspontja szerint emiatt ténylegesen elesett a valódi, tartalmi felülvizsgálattól, amellyel sérült a tisztességes bírósági eljáráshoz való joga, valamint a jogorvoslathoz való joga.

Kilenc évre ítélték a volt barátnőjét lúggal leöntő or
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Bene Krisztián jogi képviselője beadványában nem csak alkotmányjogi panaszt nyújtott be, de büntetése végrehajtásának felfüggesztését is indítványozta. Álláspontjuk szerint Bene Krisztiánt visszamenőleges hatállyal fosztották meg alapvető jogától, a jogorvoslathoz való joga gyakorlásától.

„Az indítványozó számára a garanciák mellőzésével lefolytatott eljárás és meghozott ítélet eredményeként jelenleg is töltött szabadságvesztés további végrehajtása visszafordíthatatlan károkat okoz. Ezek közvetlen, alapjogi igazolható sérelmek, hiszen sérülnek az indítványozónak a magánélet vélelméhez való jogai, a családi élet tiszteletben tartásához való joga, a személyi szabadsághoz való joga, a foglalkozás gyakorlásához való joga. Mindazok a jogok, amelyek nem bűnös embert korlátozás nélkül és feltétlenül megilletnek. Az ebből eredő mentális károk lényegében fel sem mérhetőek, a materiális károk számottevőek”

– magyarázzák.

Ebben az is olvasható, hogy az indítványozó mögött van olyan családi háttér és családi kapcsolatrendszer, ami lehetővé teszi, hogy ügye lezárásáig – még jogaiban korlátozva is – tisztes munkavégzés mellett, gyermekeivel, szüleivel, testvéreivel való kapcsolatát teljes mértékűen megélve, az elszenvedett károkat enyhítse.

Az indoklás szerint

„az indítványozónak a helyzet fenntartása helyrehozhatatlan és súlyos károkat okoz”.

Az Alkotmánybíróság november 5-én tárgyalja a panaszt.

Arról, hogy Bene Krisztián milyen helyrehozhatatlan és súlyos károkat okozott, maga az áldozat mesélt portálunknak.