Különös változásokat figyeltek meg a budapesti orosz nagykövetségnél

Ahogy húzódik az orosz-ukrán háború, úgy duzzad a magyarországi orosz nagykövetség létszáma.

2023. április 19., 16:23

Szerző:

A szabadeuropa.hu figyelt fel a növekedésre. Mint írják, a 2021. novemberi 46 főről október végére már 59 főre emelkedett a hivatalosan jegyzett diplomaták száma.

Miközben az európai országok többsége szórványosan, de kiutasítja Oroszország leginkább kémkedéssel megvádolt képviselőit, a budapesti kirendeltségen harmadával nőtt a létszámuk.

A háború tavaly februári kezdete óta Európa-szerte nagyjából négyszáz, diplomáciai mentességet élvező orosz személyt utasítottak ki. Ez az addigi létszám mintegy fele – emlékeztet a portál. Nálunk viszont csak a kémbankként hírhedté vált Nemzetközi Beruházási Bank száznál is több, diplomáciai mentességet élvező oroszt foglalkoztathat budapesti központjában – teszik hozzá. A megnövekedett magyarországi létszám ráadásul nem tartalmazza a diplomatákhoz köthető házastársakat, adminisztrációs személyzetet vagy rokonokat.  

A Szabad Európa felidézi Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő, egykori katonai hírszerző tavalyi interjúját, amit az RTL-nek adott. Ebben arról beszélt, hogy az orosz diplomáciai testületeknél különösen magas az állami hírszerzésnek dolgozó ügynökök aránya, hatvan-hetven százalék körül lehet.

(Kiemelt kép: tüntetők a budapesti orosz nagykövetség előtt, 2022. február 24-én. Fotó: Karancsi Rudolf/168.hu)

 

 

 

16:38

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.