Kulcskérdés lehet a gyerekek oltása

Szakértők szerint az mRNS oltások nem veszélyesek a kismamákra, de biztosat csak a klinikai kísérletek lezárulta után lehet tudni. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást a várandósoknak – az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában viszont a kismamákra bízzák a döntést. A gyerekeket, vizsgálati eredmények híján, egyelőre sehol nem oltják. 

2021. március 18., 14:02

Szerző:

Magyarországon az oltás beadatása előtt mindenkinek kötelezően ki kell tölteni egy hozzájárulási nyilatkozatot, amelyben kizáró okként szerepel, ha valaki terhes, ha a következő 3 hónapban gyermeket tervez, illetve ha éppen szoptat. A hvg.hu kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hangsúlyozta, hogy Magyarországon nem ajánlják az oltást várandósoknak, a minisztérium pedig azt is kéri, hogy az érintettek a gyermektervezéssel is várjanak a második oltás után legalább két hónapot. Az Emmi azonban azt is közölte, hogy a szoptatós kismamákra vonatkozó magyarországi szabályozás szerint, akik kockázati csoportba tartoznak és igénylik az oltást, a szoptatás ideje alatt is megkaphatják azt. 

Kicsi a kockázat

Nálunk ebben a csoportban jelenleg a Pfizer-BioNtech és a Moderna vakcinájával oltanak. Ezek úgynevezett harmadik generációs mRNS alapú oltások, amelyek nem tartalmaznak elölt vírust. Ez azt jelenti, hogy az mRNS vakcinával semmilyen módon nem kerül be a koronavírus a szervezetbe, nem változtatja meg a DNS-t, mert a hírvivő RNS nem hatol be a sejtmagba, és nagyon gyorsan lebomlik a szervezetben. 

Itthon egyéni mérlegelés alapján támogatná a kismamák és a gyermeket tervezők beoltását Zádori János szülész-nőgyógyász szakorvos. A szegedi Kaáli Intézet orvosigazgatója szerint a hivatalos álláspont azért is lehet országonként eltérő, mert a szakmai szervezetek álláspontja összefügg az adott országbeli járványhelyzet súlyosságával. Zádori hozzátette, hogy jelenlegi tudásunk szerint az oltás nem tűnik kockázatosnak a terhességre nézve. Ettől függetlenül, ha mód van rá, az az ideális, ha követjük a gyártó javaslatát, tehát ha a védőoltás felvétele után várunk két hónapot a teherbeeséssel. 

A nemzetközi gyakorlat

Az Európai Gyógyszerügynökség szakértői arra jutottak, hogy a Pfizer vakcina alkalmazása terhesség alatt csak akkor fontolható meg, ha a lehetséges előnyök meghaladják a lehetséges kockázatokat az anya és a magzat szempontjából. 

Az Egyesült Államokban kevésbé szigorú a szabályozás: az amerikai szakmai kollégium azt javasolja, hogy a kismamák szabadon dönthessenek arról, be akarják-e maguknak adatni a vakcinát. Ehhez természetesen minden információt meg kell nekik adni az oltás előnyeiről és lehetséges kockázatairól is. Az ajánlások kifejezetten a Moderna és a Pfizer oltóanyagaira vonatkoznak. 

A brit kormány nem tiltja, de nem is ajánlja az oltást a terhesség alatt. Tájékoztatójukban azonban azt írják, néhány esetben kifejezetten fontos, hogy a várandós nő be legyen oltva: ilyen például, ha nagyon nagy a megfertőződés esélye, illetve ha alapbetegségük folytán súlyos állapotba kerülhetnek a koronavírus-fertőzéstől. A britek engedélyezik az oltást a szoptató nőknek, és nem tartják ellenjavalltnak azt sem, hogy oltás után valaki teherbe essen. A Jerusalem Post információi szerint Izraelben a Pfizer/BioNTech oltóanyagát a kismamák is megkaphatják.

Mi lesz a gyerekekkel?

A gyerekek többségét kevésbé viseli meg a Covid-19, de ha nem kapnak oltást, közülük sokan vírushordozók lesznek, és nehezítik a nyájimmunitás kialakulását, így a járvány elleni küzdelmet is. Ezért, bár tudományos konszenzus még nincs a kérdésben, egyre több szakember és kutatás javasolja a gyerekek beoltását. 

ISRAEL PANDEMIC CORONAVIRUS COVID19
 
 Védőruhába öltözött orvos koronavírus teszthez vesz mintát egy iskolában, az izraeli Beit Shemeshben 2021. január 21-én. Fotó: EPA | Abir Sultan 

 

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal két COVID-19 vakcina alkalmazását engedélyezte az Egyesült Államokban. A Pfizer/BioNTech oltóanyagát 16 éven felülieknek, a Modernáét pedig 18 éven felülieknek engedélyezték. Míg a felnőttek esetében mindkét vakcina biztonságos és hatékony, addig a gyermekeket még nem lehet oltani koronavírus ellen. A Medicalxpress.com-on Dr. Nipunie Rajapakse, a Mayo Klinika orvosa beszélt ennek okáról.

„Egyszerűen nincs még elegendő klinikai vizsgálat a gyermekek körében az oltással kapcsolatban, tehát addig nem engedélyezhetik, hogy gyerekeket is beoltsanak a koronavírus elleni vakcinával, amíg be nem bizonyosodik annak biztonságossága és hatékonysága. A legtöbb vakcinát kezdetben általában egészséges felnőtteken tesztelik. Ezt követően kezdik vizsgálni a veszélyeztetettebb csoportokat, például a gyermekeket vagy a terhes nőket. Nyilvánvalóan ebben a helyzetben, amikor pandémia van, meglehetősen gyorsan bevontak más csoportokat is a vizsgálatokba, hogy minél több emberhez eljuthasson az oltás. Nincs okunk azt feltételezni, hogy a gyerekeknél ne lenne hatékony és biztonságos a koronavírus elleni vakcina, de a gyerekek nem kis felnőttek, ezért őket külön kell vizsgálni”– nyilatkozta a szakember. 

A Pfizer és a Moderna is teszteli koronavírus elleni oltását gyerekeken: előbbi a 12-15, utóbbi a 12-17 éves korosztályban folytat klinikai kísérleteket. A gyerekeken végzett gyógyszerkísérletekre nagy szükség van, mivel az ő immunrendszerük másképp működik, mint a felnőtteké. A Sinopharm gyártójának vezérigazgatója, Liu Jingcsen szerint hamarosan a 3-17 év közötti gyerekek számára is adható lesz a vakcina, mivel a klinikai kísérletek azt mutatják, nincs eltérés a gyerekek és a felnőttek immunreakciói között.

(Kiemelt kép: Doktornak öltözött óvodai tanuló testhőmérsékletét ellenőrzik, amikor megérkezik a  Feltámadás Katolikus Iskolába, az egyesült államokbeli Los Angelesben, 2021. február 1-jén. Fotó: EPA | Etienne Laurent)