Toxin mérgezi a magyarok egyik kedvenc csemegéjét

Bár a betakarítás még tart, már most látszik: a magyarok kedvenc csemegéje, a kukorica termését toxin mérgezi.

2024. szeptember 25., 16:02

Szerző:

Noha a kukoricának még csak az 50-60 százaléka van learatva Magyarországon, az már most látszik, hogy ennek a mennyiségnek a 40 százalékában toxin mérgezéses tünetek miatt súlyos gondok vannak a minőséggel – tudta meg az Agrárszektor Kiss Pétertől, a Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetségének elnökétől a Hungrana sajtóklubján. Ez azt jelenti, hogy hiába lesz 5 millió tonna körüli kukoricánk idén, minőségi oldalon ez nagy valószínűséggel nem fogja fedezni a hazai igényeket és mindenképpen importra lesz szükségünk. Kiss Péter hozzátette, az egyik legnagyobb bajt az jelenti most, hogy sok termelő összekeveri az aflatoxinos, fertőzött tételét a jó minőségűvel, ezzel azonban csak egy nagy „kupac” rossz minőségű terményt generál, aminek az értékesíthetősége így korlátozottá válik.

Mit jelent az, hogy toxinos a termény?

A különböző gombabetegségek által termelt mikotoxinok súlyos problémát jelenthetnek a kukorica termesztése, a megtermelt termény felhasználása során. Ezek a vegyületek már rendkívül kis mennyiségben is képesek egészségügyi problémákat okozni az állatállománynak annak takarmányként való felhasználásakor – magyarázza az Agrárunió.

Kiss Péter szerint az a tapasztalat, hogy az aflatoxin termelődése és a hőmérséklet között összefüggés van: ha huzamosabb ideig 35 foknál melegebb van, a kukorica pedig kint van a földeken, akkor a benne lévő Aspergillus gomba elkezdi termelni a toxint. Kiemelte, nemcsak Magyarországon van ekkora gond a minőséggel, hiszen az egész Kárpát-medencét súlytotta a gyakorlatilag négy hétig tartó kegyetlen hőség, így Romániában, Szerbiában, Horvátországban és Bulgáriában is vannak bajok a terménnyel.

Keverik a fertőzött és nem fertőzött terményt a gazdák

„Sok gazda összekeveri az egyik parcelláról betakarított jó terményt, a másikról learatott rosszal, vagy a tavalyi toxinmentesnek mondható készletét arra tartogatja, hogy az idei rossz készleteit »feljavítsa«, ám így csak azt éri el, hogy kap egy nagy »kupac« fertőzött tételt. Innentől kezdve a piacra jutását is megakadályozza, sokkal jobb tehát ha nem keverik a termelők a minőségeket. A piac ki fog alakulni ezekre a különböző minőségekre, és a termelő valószínűleg jobban fog járni azzal, ha ezt megvárja”

– hívta fel a figyelmet a szakember.

Importra lesz szükség

Noha a mennyiségi mutatók biztatóak, sajnos ez nem mondható el a minőségről, emiatt biztos, hogy importra lesz szüksége Magyarországnak. Kiss Péter elmondta, hogy a magyar tejelőtehén ágazat például már elkezdte megváltoztatni a takarmány receptúrát és egyre többen veszik ki a kukoricát belőle az itthon talált sok mérgező termény miatt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: HOerwin56 via Pixabay)