Már az ellenkultúrából is támogatják Orbánt

Úgynevezett kreatív tanácsadóként két ex-underground zenész is rendszeresen segíti a Fidesz erősödését. Kreatív részei annak a munkának, aminek a végeredménye az a bűnbakképzésre épülő kormányzati politika.

2023. július 24., 11:01

Szerző:

A hvg360 írása Görgényi Tamást, az After Crying nevű zenekar volt művészeti vezetőjének és dalszövegírójának munkásságát említi az egyik példaként, aki a korábbi kritikus álláspontjától eljutott oda, hogy a kormányt segíti.

A cikk szerint már a 2000-es évek elején azt az utat választotta, ami ma is jellemzi a Fidesz kommunikációját: az ellenségképzés mellett például nagy hangsúlyt fektetett volna arra, hogy szoros kapcsolat legyen a kormány és a hozzá közel álló sajtó között.

Hozzáteszik: bár Orbán Viktor a mai napig maga írja a beszédeit, de az őt kiszolgáló szövegírók is fontos fogaskerekei a politikai gépezetnek. A közvélemény-kutatások alapján ugyanis a kreatív stáb beméri, mik azok a témák, amelyeket az emberek fontosnak tartanak.

A beszédírók ötleteket vagy akár magának a beszédnek a gerincét írják meg, Orbán ehhez teszi hozzá a tudását, így alakítva ki a végső szöveget.

Egy másik zenész, Fűrész Gábor a tatabányai Kaukázus nevű zenekar egyik alapítója. Ő először közgazdásznak tanult, majd az ezredfordulóra már biztos egzisztenciát teremtett magának mint szociológus. Ekkor már a Kód Piac-, Vélemény- és Médiakutató Intézet Kft.-nek dolgozott, a cégben tulajdonos is lett, később pedig a kormányközeli Századvég méréseit is segítette. Fűrész Gábor emellett tanácsokat ad, előadásokat tart, beszédek írásában is számítanak rá.

2019 elején ráadásul Fűrész érdekeltségébe került a Századvég Gazdaságkutató Zrt. is (amely jelenleg Magyar Gazdaságkutató néven fut. Az ezt tulajdonló zrt-nek az Opten adatai szerint jelenleg Fűrész Gábor az egyedüli részvényese), ezen kívül pedig megalapított egy új Századvég-céget, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt.-t, amelynek egy áttételen keresztül egyedüli részvényese.

A hazai életutak különös kanyarait jellemzi, hogy a Kaukázus együttes arca-frontembere, Kardos-Horváth János bő tíz éve az ellenzéki tüntetéseken adta elő a Gyurcsány Ferencnek címzett „Feri, gyere vissza, segíteni kell” című ironikus „antislágerét”.

(Kiemelt kép: a korai Kaukázus együttes. Forrás: YouTube)

 

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.