Sokan elrontják ezt a KRESZ feladványt: a motoros vagy a teherautó halad át előbb a kereszteződésen?

Cikkünkben egy mindennapos közúti jelenetet mutatunk be a KRESZ szabályait elemezve, ami könnyen kifoghat azon, akinek nincs megfelelő tapasztalata a közlekedésben.

2024. január 26., 15:15

Szerző:

Aki gyakran vezet  és már régóta részt vesz a közúti közlekedésben, nem jelenthet gondot ez az egyébként nem túl könnyű feladvány. A KRESZ TESZT Facebook oldalán grafikusan bemutatott jelenet a friss jogosítvánnyal vagy kevesebb gyakorlattal rendelkező autósokat könnyen megizzaszthatja, de aki a cikkünk alján olvasható megoldást észben tartja, nem kerülhet kínos helyzetbe a volánnál ülve.

 

Mielőtt megadnánk a képen szereplő grafikához a helyes választ, érdemes elgondolkodni a következő kérdéseken is:

A KRESZ szerint hogyan kell járművel útkereszteződésben másik útra bekanyarodni, közúti jelzés hiányában?

Alapvető és mindennapos eset, hogy autónkkal egy olyan utcába szeretnénk befordulni, ahol nincs közúti jelzés. A KRESZ ilyen esetekre is pontos meghatározással él. A helyes válasz az, hogy a járművel másik útra, ha közúti jelzésből más nem következik, jobbra kis ívben, balra nagy ívben kell bekanyarodni, úgy, hogy a jármű a bekanyarodás után a menetirány szerinti jobb oldalon maradjon.

Gyalogosan közlekedve átmehetünk-e a villamossíneken a túloldalra, ha épp nem jön villamos?

Aki Budapesten, Debrecenben vagy más nagyvárosban közlekedik, minden nap látja és tapasztalja, hogy a gyalogosok egy része szeret légvonalban, a lehető legrövidebb útvonalon közlekedni akkor is, ha éppen egy villamossín szeli át az útvonalat. Jó esetben alaposan körülnéz ilyenkor a gyalogos és igyekszik minél hamarabb átérni a túlsó oldalra. De mi történik, ha meglátja ezt egy rendőr? Büntethet vajon? Nos, a KRESZ szerint ez tilos, ugyanis a gyalogosnak tilos híd, alagút, aluljáró, felüljáró úttestjén áthaladni, villamospályán közlekedni, vasúti vagy zárt villamospályán (a kiépített átkelőhelyen kívül) áthaladni, autópályán (a leállósávon is) közlekedni, valamint áthaladni; autóúton (a leállósávon és az útpadkán is) közlekedni, valamint útkereszteződésen kívül áthaladni.

Egyszerűnek tűnő KRESZ-kérdés: sétálgathat-e a gyalogos az úttesten?

A válasz: igen, de csak bizonyos feltételek megléte mellett. A KRESZ szerint a gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie. Ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs, vagy az a gyalogosközlekedésre, illetőleg a kerekes székkel való közlekedésre alkalmatlan, a gyalogosok az úttesten is közlekedhetnek.

A képen látható KRESZ-feladvány megoldása

A helyes válasz: először a C és az A jelű, egyszerre haladhat át a kereszteződésen, ezután következhet a B-vel jelzett zöld személyautó, majd csak a legvégén a motoros, hiszen neki az elsőbbségadás kötelező tábla mellett a kanyarodási szabály miatt is elsőbbséget kell adnia. Az egyenes haladónak elsőbbsége van a szemből.

(Kiemelt kép: Pexels)

A napraforgónak és kukoricának jól jött az elmúlt egy hét csapadékos időjárása, de a még aratásra váró búzának és repcének nem - írta csütörtöki agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet Zrt.