Nem sokkal a Nobel-díja előtt kikerült a kormány tudománypolitikai tanácsából Krausz Ferenc

Palkovics László minisztersége alatt alakult meg a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT). A tanács felállításáról még 2019 nyarán határozott az Országgyűlés, amikor a kutatási intézményrendszer reformjáról döntöttek.

2023. október 5., 16:33

Szerző:

A testület – amelyben egy ideig Krausz Ferenc is szerepelt – feladata volt, hogy felügyelje a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) alapjának működését, támogassa és felügyelje a kormány tevékenységét is a kutatás-fejlesztés, innováció területén. Az NTT egyebek mellett véleményt nyilvánít az NKFI Alap felhasználásainak elveiről, módjáról, valamint a kormány által jóváhagyott szakpolitikai stratégiákkal összhangban javaslatot tesz a támogatandó kutatási főirányokra, tématerületekre – írja a HVG.

Az Orbán Viktor által felkért tagokat Palkovics László, volt innovációs és technológiai miniszter javaslatára választották ki három évre az állami, a gazdasági és a tudományos szféra meghatározó szereplői közül. Ennek a 12 fős testületnek volt a tagja Krausz Ferenc, immár Nobel-díjas fizikus, a németországi Max Planck Intézet igazgatója is.

A portál úgy tudja, három évvel a létrejötte után a testület tagsága megújult, a korábbi tagok közül nem mindenki maradt a helyén, többek között Krausz Ferenc sem.

A HVG megkeresésére a Kulturális és Innovációs Minisztérium közölte, hogy Krausz Ferenc megbízatása idén februárjában lejárt. „Éppen ezért Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter még akkor egyeztetett Krausz Ferenccel, a magyar tudományirányítás új szervezeti struktúrájában betöltendő szerepéről. Az új testület megalakítását és tagjainak névsorát októberben hozza nyilvánosságra a Kulturális és Innovációs Minisztérium” – írták.

Arra nem adtak választ, hogy a világhírű tudós miért nem maradhatott a testület tagja.

(Kiemelt kép: Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus. Fotó: C.laschinger / Transfered by Syp. Forrás: en.wikipedia)