Krausz Ferenc fizikai Nobel-díjat kapott

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint. A magyar fizikusnak és társainak az attoszekundumos fizikai kutatásokért ítélték a rangos díjat 2023-ban.

2023. október 3., 12:22

Szerző:

A hétfői orvosi Nobel-díj kihirdetése után kedden a fizikai Nobel-díjra került a sor, ahol a bizottság részben ismét egy magyar származású tudóst jutalmazott a nem mindennapi elismeréssel. Az egyesült államokbeli Ohio Egyetem kutatója, Pierre Augistini, és a svéd Lund Egyetem kutatója, Anne L’hullilier mellett Krausz Ferencet, a Max Planck Institute of Quantum Optics és a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem kutatóját díjazták.

Az indoklás szerint a tudósok az elismerést az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapják.

A kitüntetettek 11 millió svéd koronán (368 millió forintnyi összegen) osztoznak. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

(Fotó : C.laschinger on en.wikipedia)