A Nobel-díjas Karikó Katalin üzenete

Az idei orvosi-élettani Nobel-díjat Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weisman kapta. Karikó a Nobel-díj bejelentését követően félórával online nyilatkozatot adott  a sajtónak.

 

2023. október 2., 13:48

Szerző:

A frissen Nobel-díjas tudóst arról kérdezték, hogy mit üzenne azoknak a fiatal kutatóknak, akik még pályájuk elején járnak – számol be róla a Telex.

„A legfontosabb az, hogy fizikális, mentális egészség legyen, meg kell tanulni a stresszt kezelni. Az a legfontosabb, hogy ha élvezik, ha örömmel teszik, amit csinálnak, akkor egyre jobbak lesznek” – mondta Karikó.

Ezután pedig a szintén világhírű magyar tudóst, a stresszkutatást megalapozó Selye Jánost idézte. „mindig arra koncentráljunk, amint tudunk változtatni, nem másokkal foglalkozzunk, mert úgy nem haladunk előre”.

Amikor arról kérdezték, hogy a szülei miként reagáltak volna a díjra, elérzékenyülve idézte a szavaikat: „lehet fiam, hogy egyszer a te nevedet mondják majd”. Karikó Katalin édesanyja meg volt győződve arról, hogy egyszer majd Nobel-díjat nyerhet, ha már olyan sokat dolgozik. A Nobel-díjas tudós általában szabadkozott, hogy a többi kutató is olyan sokat dolgozik, de ez önmagában még nem elég a tudományos elismeréshez.

(Kiemelt kép:Szeged, 2023. október 2. A képernyőn Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikus videókapcsolaton keresztül a Szegedi Tudományegyetem eredményváró eseményén, miután a stockholmi Karolinska Intézetben bejelentették, hogy Karikó Katalin és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért, 2023. október 2-án. MTI/Rosta Tibor)

 

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.