Hankó államtitkár a Nobel-díjasok háta mögül éltette a „sikeres” magyar modellt

„Egyetlen bökkenő van: Brüsszel. Történelmi tapasztalat, hogy a magyar nemzet sikerében nem mindenki érdekelt”.

2023. október 4., 17:19

Szerző:

Sikeres a magyar tudomány, sikeres a magyar felsőoktatás, sikeres a magyar modell – jelentette ki Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a Modellváltott egyetemek lehetőségei a Horizont Európa keretprogramban című konferencián szerdán Budapesten.

Nem kétséges, hogy a magyar kutatók nemzetközi szinten is híresek, a nemzetközi erőtérben is kiválóan teljesítenek; kevés nemzetnek adatik meg, hogy egy hétre két Nobel-díjasa jusson – utalt az államtitkár Karikó Katalinra és Krausz Ferencre.

Hankó Balázs hangsúlyozta: a magyar tudomány nemzetközi hírű, és a magyar innováció is lépett egyet előre a friss globális index alapján. A nyáron megjelent európai innovációs rangsorban pedig a „mérsékelt innovátorokból” az „európai innovátorok” kategóriájába jutottunk fel – mondta.

Azaz jó az irány, reálisan elérhető cél, hogy 2030-ra a tíz legjobb európai innovátor és a huszonöt legjobb világinnovátor közé kerüljön Magyarország - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalban rendezett eseményen.

Az innováció és a felsőoktatás kéz a kézben jár, és a magyar jövőképességet viszi előre; ezért örömteli, hogy míg négy éve hét, immár tizenkét felsőoktatási intézményünk van a világ legjobb öt százalékában, vagyis „hasít az elit ligában” – mondta Hankó Balázs.

„Egyetlen bökkenő van: Brüsszel. Történelmi tapasztalat, hogy a magyar nemzet sikerében nem mindenki érdekelt” 

– fogalmazott az államtitkár. Kifejtette: igazságtalan kettős mérce alapján egy tavaly decemberben, az Európai Bizottság által javasolt határozattal a magyar nemzetköziesítési programokat megpróbálják háttérbe szorítani. Az Erasmus+ programban 2024 nyarát követően a modellváltott intézmények nem vehetnének részt, és a magyar kutatókat is próbálják kizárni a közvetlen uniós programokból, mint a Horizont – jelezte Hankó Balázs.

Leszögezte: „ezt nem hagyhatjuk!” Az Erasmusnál 2024. június 30-ig minden nemzetköziesítési program biztosított. A Tempus Közalapítvány 1,8 milliárd forintot biztosít a nemzetközi csereprogramok folytatására, a forrás ott van az egyetemeknél – mondta.

A Tempus minden modellváltott intézmény nemzetköziesítési programját pozitívan bírálja el, várva, hogy az Európai Bizottság „jobb belátásra tér”, és elismeri: szüksége van Európának a magyar diákokra – tette hozzá az államtitkár.

Nobel-díjasaink példát mutatnak, a magyar felsőoktatás megújítása, a modellváltás jó irányba megy 

– hangoztatta az államtitkár.

(Kiemelt képünk: Budapest, 2023. október 4. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára beszél a Modellváltott egyetemek lehetőségei a Horizont Európa keretprogramban című konferencián a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalban 2023. október 4-én. MTI/Bruzák Noémi)