Visszahozatnák Krakkóból azt a műkincset, amit a kormány jogtalanul ajándékozott el

Jogtalanul járt el a magyar kormány, amikor ajándékba adta Lengyelországnak II. Zsigmond Ágost lengyel uralkodó 1,5 milliárd forintot érő gyerekpáncélját, amit a Transparency International Magyarország (TIM) szerint ezért vissza kellene hozatni Magyarországra.

2022. május 19., 21:20

Szerző:

A magyar kormány úgy adta ajándékba Lengyelországnak II. Zsigmond Ágost gyerekpáncélját, hogy erre nem volt külön törvényi felhatalmazása, márpedig a Transparency International Magyarország szerint így az egész szerződést semmisnek kellene nyilvánítani, és vissza kellene kérni a műkincset – írta az rtl.hu.

A több mint másfél milliárd forintot érő gyerekpáncélt a kormány még tavaly februárban adta oda a lengyel kormánynak. Az ereklye a hivatalosan elfogadott szakvélemény szerint valóban inkább Lengyelország történelméhez kapcsolódik, azonban Magyarországot semmi sem kötelezte arra, hogy megváljon a műkincstől.

Az ügyben a Transparency International Magyarország még tavaly feljelentést tett, és az ügyészséghez fordultak. Esetleges hűtlen kezelés miatt nyomozást is indítottak, de annak végén megállapították, hogy nem történt bűncselekmény. A Fővárosi Főügyészség pedig elutasította a civil szervezet ezt kifogásoló panaszát is.

A TIM idén áprilisban a döntés felülvizsgálatát kérte, de az ügyészség kitart az álláspontja mellett, miszerint írásba foglalt szerződés nem jött létre a műkincs elajándékozásról, olyan jogkörrel pedig nem rendelkeznek, amely feljogosítaná őket, hogy megvizsgálják az ajándékozást lehetővé tevő kormányhatározatot. Ez viszont nem igaz, ugyanis létezik írásos egyezség az ajándékozásról. A TIM ezután újabb panaszt nyújtott be az ügyészséghez, amit ha ismét elutasítanak, akkor szinte kizárt, hogy kiderüljön, hogy jogszerűtlen volt-e az ajándékozás.

(Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncéljának átadásán a krakkói Várban 2021. február 17-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

Tegnap 11:21

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.

Tegnap 07:32

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.