24.hu: A DK közpénzből vásárolta be polgármesterét az ATV Egyenes beszéd című műsorába

A XVIII. kerületi önkormányzat szerint a DK-s Szaniszló Sándor többször is egy több millió forintos szerződés keretében járt az Egyenes Beszédben, ahol tavaly ő volt a legtöbbször szereplő kerületi polgármester – derült ki a 24.hu közérdekű adatigénylésére küldött válaszból. Az ATV tagadja, hogy pénzért hívnak vendégeket a műsorba.

2023. január 23., 09:37

Szerző:

Befizette az önkormányzat a XVIII. kerület DK-s polgármesterét az ATV egyik legnézettebb műsorába, az Egyenes Beszédbe – írja a 24.hu egy közérdekű adatigénylésére küldött válaszra hivatkozva. Az önkormányzati hivatalhoz válasza szerint a kerület a 2021-es, illetve a 2022-es évre is kötött szerződést az ATV Első Magyar Magántelevíziós Zrt.-vel, és decemberig ezeknek a megállapodásoknak a keretében

Szaniszló Sándor polgármester úr mindösszesen 13 alkalommal szerepelt az ATV alábbi műsoraiban.

 Az összesítés szerint 4 alkalommal A nap híre, 8 alkalommal az Egyenes Beszéd és egy alkalommal az ATV Start című műsorokban szrepelhetett a DK-s polgármester. A XVIII. kerület tehát azt állítja – írja a válasz alapján a lap –, hogy olyan szerződést kötött az ATV-vel – 2021-re és 2022-re vonatkozóan összesen 8 millió forintért –, amelynek keretében a polgármester az Egyenes Beszédben is szerepelhetett.

Az ATV viszont korábban azt állította, hogy az Egyenes Beszédbe nem lehet bevásárolnia magát senkinek, és most is ezt válaszolta a 24.hu-nak.

Novemberben előbb a szocialista Horváth Csaba vezette XIV. kerületről derült ki a 444.hu cikkéből, hogy leszerződött az ATV-vel, decemberben pedig 24.hu írt arról, hogy a szintén DK-s Kiss László vezette Óbuda, valamint a korábban momentumos, ma már ugyancsak DK-s Déri Tibor vezette Újpest is kötött szerződést az ATV-vel. A zuglói önkormányzat először állította, szerződése vonatkozik az Egyenes beszédre is, majd ezt visszavonta. Ehhez képest most a XVIII. kerületi önkormányzat félreérthetetlenül úgy fogalmazott, hogy a megkötött szerződések keretében szerepelt Szaniszló Sándor az Egyenes Beszédben – emlékeztet a 24.hu.

Amint a lap kifejti: hitelességi szempontból minden médiatartalom esetében alapvetően fontos, hogy szabad szerkesztői döntés vagy az interjúalannyal kötött szerződés révén hívnak meg valakit. Ha ugyanis valaki egy szerződéssel „befizette magát”, és ezért kerül a stúdióba, ám ezt a csatorna, portál, újság stb. nem jelzi valamilyen formában a nézőknek, olvasóknak, az súlyosan etikátlan magatartás. Hiszen – még mindig az elvek szintjén maradva – okkal feltételezheti bárki, hogy az elhallgatott pénzmozgás befolyásolja a kérdéseket. Ráadásul ez esetben polgármesterekről van szó, akik közhatalommal rendelkeznek.

(Kiemelt képünk: Szaniszló Sándor magyar közgazdász, várospolitikus, 2019 októberétől Budapest XVIII. kerületének polgármestere. 2021. Október 26. Fotó: Merész Márton)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.