Közös cége van a magyar államnak Rogán Antalon keresztül a Hableányt elsüllyesztő szállodahajó svájci tulajdonosával

2019. május 31., 18:41

Szerző:

A dunai szállodahajó-biznisz egyik legnagyobb szereplője és haszonélvezője, a svájci tulajdonú Viking Cruises (a Hableány sétahajó tragédiáját okozó szállodahajó, a Viking Sygin tulajdonosa) egy magyar kft.-n keresztül közös tulajdonosa a Rogán Antalhoz tartozó Magyar Turisztikai Ügynökséggel a legfőbb dunai hajós cégnek, a Mahart Passnave-nek - írja az Index.

A Mahart Passnave-et 2013-ban vásárolta meg a magyar állam számára a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. Idén márciustól a cég feletti tulajdonosi jogokat az állami Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja, amelynek részvényesi jogai a miniszterelnök kabinetminiszterének, Rogán Antalnak a kezében vannak.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Mahart Passnave több mint harminc hajóval rendelkezik, de nem ez a fő értéke, mivel a hajók jelentős része elavult és öreg. Az igazi érték a cég kezében levő 70 kikötő, közöttük számos belvárosi kikötő, azaz a budapesti hajókikötők túlnyomó része.

A Viking Cruises magyar leánycége, amely tulajdonos a Passnave-ban, szintén elég szép profitot termel, 574 millió forintot tavaly. A hatalmas világcégnek egyébként 70 óceánjáró hajója is van, de szintén jelentős szerepet visz az európai folyami hajózásban. A cég honlapja szerint 54 folyami szállodahajóval (longship) rendelkeznek, amik főleg a Rajnán, a Majnán és a Dunán közlekednek. Emellett a Szajnán 3, a portugál Dourón 4, az Elbán 2 hajójuk van, az orosz és ukrán folyókon 6, az egyiptomi Níluson pedig 3 hajójuk jár.