Üres kézzel távoztak a tanárok a kormánnyal való egyeztetésről

Nem sikerült érdemi eredményeket elérniük, a Belügyminisztérium azt közölte csupán velük, a gazdaság idei teljesítményéhez kötik, hogy emelik-e az ágazati pótlékot. Az meg, mint tudjuk, nem jó eddig.

2022. június 28., 21:11

Szerző:

Eredménytelenül zárultak a sztrájktárgyalások a soron következő fordulóban a pedagógus-szakszervezetek és a kormány képviselői között. A Mérce összefoglalója szerint a szakszervezetek az egyeztetések után azt közölték, a kormány nem tett konkrét ajánlatokat a pedagógusok 45 százalékos béremelési követelésére, és a nem pedagógus alkalmazottak béremelése kapcsán sem, csupán kifejtették, a garantált bérminimummal és az elmúlt évek bérnövekedésével a kormányzat már mindent megtett ami addig lehetséges volt.

Hozzátették, „a következő bérfejlesztési lépés ütemezése az Európai Bizottsággal folytatott megállapodástól is függ”. 

Ezzel arra utaltak, hogy szerintük a szükséges pénzek majd csak a koronavírus helyreállítási alap elfogadásával állnak rendelkezésre, de az az elfogadott jogállamisági kritérium-vizsgálatok miatt még nem érkezett meg és nem tudni, mikor fog.

Arra a követelésre, hogy a tanórák számát heti 22 órában maximálják a pedagógusoknak, csak annyit reagáltak, a legutóbbi kormányzati felmérés szerint 35 óránál többet senki sem dolgozik, az állomány viszont elöregedőben van és tanárhiány is jellemző, ezért a tanórák számát rugalmasan kezelnék.

Szabó Zsuzsa, a Pedagóguszok Szakszervezetének elnöke szerint a kormány semmiféle részletes, tételes béremelési javaslatot nem nyújtott át nekik a sztrájktárgyaláson, csupán az ágazati szakmai pótlék mértékét emelnék, azt is csupán a gazdaság jó teljesítménye esetén, ráadásul ez nem is a munkabér része.

Szabó szerint tehát a kormány jelenlegi ajánlata „elégtelen”, ezért sem igen, sem nemet nem tudtak rá mondani. A kormány és a szakszervezetek új sztrájktárgyalást augusztus 10-ére tűztek ki.

(Kiemelt kép: Üljünk ki a Tanárainkért! - szolidaritás a Tanársztrájkkal című tüntetés a Kossuth téren 2022. március 18-án. fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu)