Kozma Ákos: történelmi jelentőségű, kihívásokkal teli, küzdelmes éveket élünk

Az ombudsman az Európai Ombudsmani Intézet házigazdája volt.

2021. augusztus 13., 19:56

Szerző:

Kozma Ákos arról beszélt, küzdelmes éveket élünk, tele kihívásokkal, mert „a jelentős alapjog-korlátozásokkal zajló időszak során valamennyiünknek meg kellett küzdenie az újonnan beérkezett ügyek feldolgozásával úgy, hogy e tekintetben semmilyen korábbi, alkotmánybírósági vagy egyéb felhasználható gyakorlat nem állt rendelkezésünkre".

Az újonnan megalakult szervezet első ülését Budapesten tartották, a szervezetnek Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa is tagja. Az alapvető jogok biztosa előadásában kiemelt figyelmet kapott a koronavírus-világjárvány alatt bevezetett intézkedésekkel kapcsolatos hazai ombudsmani gyakorlat. Kozma Ákos 2020 tavaszán indított országos látogatássorozatának megismertetése, továbbá az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hatáskörei bővülésének a bemutatása –írja az MTI.

Dragan Milkov, az Európai Ombudsmani Intézet elnöke és dr. Josef Siegele főtitkár beszámolóját követően az értekezlet résztvevői a többi között új tagok felvételéről döntöttek, valamint előkészítették a szervezet éves közgyűlését, amelyet 2021 szeptemberében Novi Sadban tartja majd az EOI, az Európai Ombudsmani Intézet.

A független, nonprofit szervezetet 1988-ban hozták létre azzal a céllal, hogy népszerűsítse az ombudsmani intézményt, valamint elősegítse a nemzeti, európai és nemzetközi tapasztalatcserét. Az alapvető emberi jogok, az állampolgári érdekek védelmével összefüggő kérdések tudományos feldolgozása mellett az Európai Ombudsmani Intézet aktív szerepet játszik a szociális, kulturális és gazdasági jogok elismertetésében, a helyi, regionális és nemzeti ombudsmanok tevékenységének támogatásában, továbbá az ombudsmanok európai együttműködésében.

(Budapest, 2021. június 8. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa előterjesztőként szólal fel az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2020. évi tevékenységéről szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021.június 8-án. MTI/Soós Lajos)

Tegnap 11:21

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.

Tegnap 07:32

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.