Rekorder lett az MSZP volt elnöke – öt irodát bérel, közpénzből

Évente 300 millió forintért bérel irodákat a képviselőknek az országgyűlés közpénzből. Az MSZP-s Tóth Bertalan a rekorder.

 

2023. október 30., 09:58

Szerző:

A Blikk adatigényléssel fordult az Országgyűlés Hivatalhoz, hogy megismerhessük a frakciószerződéseket, az országgyűlési képviselők benzinkártya-használatára, lakás-, illetve irodabérletére vonatkozó információkat. Lévén ezek közérdekű anyagok, mivel közpénzből finanszírozzák.

A megkapott adatokból most kiderült, hogy havonta 25 milliót, egy évben összességében 300 millió forintot költenek politikusaink irodabérlésre országosan.

A legdrágább irodákban a Demokratikus Koalíció képviselői dolgoznak. Gyurcsány Ferencnek, Vadai Ágnesnek, Sebián-Petrovszki Lászlónak és Oláh Lajosnak fejenként 850 ezer forintért bérel ingatlant az Országgyűlés Hivatala. Mindannyian a párt Teréz körúti központjában működnek.

Az irodabérlés terén egyéni rekordernek számít Tóth Bertalan MSZP-s frakcióvezető. A párt volt társelnöke párhuzamosan öt irodát bérel. Egyet-egyet Szigetváron, Érden, Siklóson, Kecskeméten és Gyulán összesen 813 ezer forintért. Molnár Zsolt pártigazgató Baján, Orosházán, a XVII. és a XXII. kerületben tart fenn munkahelyet, Komjáthi Imre Egert, Ózdot és Mátészalkát és a XIX. kerületet, Harangozó Tamás Ceglédet, Siófokot, Nagyatádot és Kaposvárt, Gurmai Zita pedig Dorogot, Tatabányát, Debrecent és Komáromot részesíti előnyben – írja a Blikk.

A legnagyobb irodát a KDNP-s Móring József Attila választotta, aki Somogy megyei választókerületében 362 négyzetméteren dolgozhat.

A kapott adatokból az is kiderült, hogy a jelenlegi ciklusban újoncként parlamentbe jutó Mi Hazánk-elnök Toroczkai László nem igazán szeretett volna elszakadni előző munkahelyétől: 115 ezer forintért bérel egy alig 29 négyzetméteres irodát az ásotthalmi polgármesteri hivatalban, amelyet 2022-ig ő maga vezetett.

A portál összeállításában megjegyzi, hogy így is jóval kevesebb irodabérleti szerződése van a parlamentnek, mint a korábbi években. Ebben jelentősen közrejátszik, hogy a Fidesz-frakció tagjai tavaly év végén összehangoltan felmondták az összes irodabérleti szerződésüket. Egészen 2022. december 31-ig a nagyobbik kormánypárt több irodát bérelt, mint a nyolc másik frakció együttvéve, havonta közel 32 millió forintért.

(Kiemelt kép: az új magyar kormány tagjai 2022. május 24-én leteszik esküjüket az Országgyűlésben. Az ellenzék nagy része kivonult. Fotó: KISBENEDEK Attila / AFP)