Közel félmillióért bérel lakást több magyar képviselő – közpénzből

Évente több mint 330 millió forintot költ az Országgyűlés a képviselők lakhatására. Nem gond az emelkedő bérleti díj sem.

 

2023. október 28., 11:44

Szerző:

A Parlament 199 tagja közül 86-nak közpénzből biztosítják a lakhatását. Ez a szám jelentős emelkedés egy év alatt, tavaly ilyenkor ugyanis még csak 69-en vették igénybe a támogatást.

A Blikk adatai szerint tízes holtverseny van a legdrágább albérletekben élő képviselők listáján: Barcza Attila (Fidesz), Dudás Róbert (Jobbik), Halász János (Fidesz), Jakab István (Fidesz), Sas Zoltán (Fidesz), Sebián-Petrovszki László (DK), Szabadi István (Mi Hazánk), Tessely Zoltán (Fidesz), Tilki Attila (Fidesz), Toroczkai László (Mi Hazánk) lakhatására egyaránt 460 ezer forint körüli összeg megy el havonta.

Megjegyzik, ez a tavalyi év maximumához közelítő érték, ha idén március elseje után kötnének szerződést, már több mint 541 ezer forint állna rendelkezésükre.

Az alapterület tekintetében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke magasan veri a mezőnyt, őt egy 169 négyzetméteres lakás várja Budapesten. Az alapterületeket nézve a második helyen Sebián-Petrovszki László áll 130 négyzetméterrel, akit Halász János követ 128 négyzetméterrel. A legszerényebb megoldást Dömötör Csaba államtitkár választotta, aki 30 négyzetméteren is elfér.

A bérelt lakások átlagosan 69 négyzetméteresek és 355 ezer forintba kerülnek havonta. Albérletet az ősz elején hatályos szerződések alapján 80 képviselő kapott, de rendelkezésre áll egy kevésbé népszerű lehetőség is: hotelben is megszállhatnak közpénzből.

Ez a lehetőség akkor költséghatékony, ha egy-egy hónap bizonyos napjait kell állnia az adófizetőknek. A ciklus kezdete óta 12 képviselő élt ezzel a lehetőséggel, közülük 6 azonban időközben inkább az albérletre állt át.

(Kiemelt kép illusztráció: kiadó albérlet. Forrás: 168.hu archív)