Kövér László rendre utasította Gyurcsány Ferencet az üvöltözésért

Csillapítatlan kedélyek a parlamentben. A képviselők Márai-idézetekkel dobálóztak, Jakab Péter bajszosokról és köpcösökről beszélt.

2021. június 14., 16:13

Szerző:

Gyurcsány Ferenc Márai Sándor-idézettel szólt be a kormánypárti képviselőknek a homofób propagandatörvénnyel kapcsolatban:

„Márai talán legtöbbre becsült könyvében, az Egy polgár vallomásaiban azt mondja, hogy »volt egy kor és volt néhány nemzedék, amely az értelem diadalát hirdette az ösztönök felett és hitt a szellem ellenálló erejében«. Ha jól értjük ezt a mondatot, akkor ahhoz kell mérni az Önök kormányzását, hogy vajon ösztönpolitikát folytattak-e, és erre próbálták meg rávenni az országot, vagy azt gondolták és azt képviselték, hogy van helye az értelmes szónak, érvelésnek és párbeszédnek. Úgy látom, hogy Önök elég régóta ezt a dilemmát eldöntötték. Önök ösztönpolitikát képviselnek!”

A Demokratikus Koalíció elnöke a továbbiakban kifejtette, hogy ösztönpolitika alatt azt érti, hogy a kormány a választópolgárok legalantasabb ösztöneire játszva kívánnak hatalmon maradni. Szerinte a kormány szembe megy a szeretet és a szerelem szabadságával. 

Dömötör Csaba, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint Gyurcsány Ferencnek inkább Márai kommunizmusról szóló írásait kéne olvasnia, majd el is mondott egyet:

„A kommunistáktól még nehéz lesz megszabadulni, mert senki sem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt.”

A DK elnöke közbekiabált, de Kövér László csendre intette és közölte vele, hogy nem vitatkozhat vele (mármint Kövér Lászlóval), mert ő vezeti az ülést, majd megfenyegette, hogy „ennek is lesz következménye”. Dömötör folytatta hozzászólását és közölte, hogy a DK logója egy gumilövedék is lehetne. 

Jakab Péter felszólalásában elmondta, hogy ő „egy egyszerű, vidéki gyerek”, akit nem tudnak megtörni „a budai vár urai: se a köpcösök, se a bajszosok.”

Kövér László a Jobbik elnökének felszólására így szólt vissza:

„Igyekszem az utolsó ülés szellemében méltányos lenni önnel és elnéző. Bízva abban képviselő úr, hogy a nyáron lesz módja kipihenni magát, és egy mentálisan sokkal jobb állapotban lévő frakcióvezetőt üdvözölhetünk itt ismét.”

(Kiemelt kép: MTI | Koszticsák Szilárd)