Kövér László szerint is kisebb hajó, és nagyobb szerénység kellene Mészáros Lőrincnek

„Méltósággal és bölcsességgel kellene viselni az átlagból való kiemelkedés szerencséjét vagy isteni adományát”.

2023. szeptember 7., 12:29

Szerző:

Kövér László házelnökkel közölt interjút a Mandiner című hetilap csütörtökön megjelent számában. Az interjúban Kövér László kitért arra is, hogy egyetért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerénységet elváró szavaival, mert

„egy olyan történelmet megélt országban, mint a miénk, akkor is méltósággal és bölcsességgel kellene viselni az átlagból való kiemelkedés szerencséjét vagy isteni adományát, ha mindennek semmi köze nem lenne a politikához”.
„Kisebb hajó, nagyobb szerénység”

válaszolta nemrég Gulyás Gergely, amikor arról kérdezték, mit várna el a 62 méteres Rose d’Oron jachtozó Mészáros Lőrinctől.

Kövér László szerint két hagyományosan semleges ország – Finnország és Svédország – NATO-csatlakozása megért volna egy átfogóbb, mélyebb vitát. Ez valójában nem erősíti, hanem gyengíti Európa biztonságát, mert növeli a szó szoros és áttételes értelmében vett érintkezési felületet Oroszország és a NATO között 

– értékelt. 

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban Kövér László nem érez különbséget az államfő és a kormány álláspontja közt, „legfeljebb a megfogalmazás tér el”. Egy államfőnek másképpen kell beszélnie az országát képviselve, mint egy kormánytagnak, aki adott esetben konkrét vitákba bonyolódik – mutatott rá.

Kövér László úgy fogalmazott:

senki nem tudja megnyerni, ezt a háborút már mindenki elvesztette – leszámítva az Egyesült Államokat, még inkább az azt uraló hadiipari, energetikai és pénzügyi lobbit.

David Pressmanről azt mondta:

hallja, hogy ő az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, de a tevékenysége alapján ez eddig nem derült ki számára.

Kövér László rámutatott: mikor Donald Trump volt az elnök, a politikai kapcsolatok is talán minden korábbit meghaladó mértékben voltak jók. Abban bízik, előbb-utóbb ismét változás történik a washingtoni adminisztrációban, és a dolgok „visszazökkennek a normális kerékvágásba”.

Kövér László jelezte: Európát szinte megbénítja, hogy az eredetileg az együttműködés biztosítására létrehozott intézményrendszer „egyfajta gólemként” gazdái, a tagállamok ellen fordult. Ma már a tagállamok nem tudják ellenőrizni ezt a

„rákos daganatként terjedő bürokráciát”. 

A belpolitikai eredményekről szólva kiemelte: a mostani gazdasági problémák mellett is folyamatosan csökken a munkanélküliség, minden negyedévben történelmi csúcsot dönt a foglalkoztatottak száma és aránya, márpedig addig, amíg az embereknek van stabil jövedelmük, annyira nem érzik drámainak a helyzetet.

Emlékeztetett:

a Gyurcsány-Bajnai-korszakban már azt megelőzően térdre rogyott a gazdaság, hogy a nemzetközi pénzügyi válság kirobbant volna. Én az ellenzékre még a biciklimet sem bíznám rá, nemhogy az elektromos rolleremet, hátha zuhany alá tenné 

– jegyezte meg a házelnök.

(Kiemelt képünk: Kövér László, az Országgyűlés elnöke. MTI/Szigetváry Zsolt)