Koronavírusos betegeket vehet át Magyarország Romániától

Romániában szerdán megtelt az utolsó intenzív terápiás ágy is.

2021. október 7., 11:19

Szerző:

Románia Magyarországgal tárgyal annak érdekében, hogy a magyarok kórházi kezelésre szoruló, súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeket fogadjanak be, mivel Romániában már nincs férőhely a kórházakban, írja a maszol.ro az Europa FM-nek nyilatkozó hivatalos forrásokra hivatkozva. 

A sajtóértesülés szerint egyelőre csak Magyarországgal tárgyal Románia, a magyar kórházak segítségét Szijjártó Péter külügyminiszter ajánlotta fel két héttel ezelőtt. Az eddigi tárgyalásokon eldöntötték, hogy csak mentőautókkal lehet szállítani a betegeket, mivel repülővel a betegek számára létfontosságú oxigénpalackok veszélyesé válhatnak a magasban. 

A tervek szerint főként a határmenti megyékből szállítanak majd át betegeket. 

Szerdán az utolsó intenzív ágy is megtelt Romániában. A koronavírus-fertőzöttek számára fenntartott intenzív terápiás ágyak a száma 1486, továbbá még rendelkezésére áll a kórházaknak 123 tartalék intenzív terápiás ágy, ezekből folyamatosan pótolják a kórházak szükségleteit. Jelenleg 1513 intenzív terápiás ágy foglalt a szomszéd országban.

(Kiemelt kép: egy védőkesztyűt és maszkot viselő nő sétál az utcán Bukarestben, Romániában 2020. április 2-án. Fotó: Daniel Mihailescu / AFP)

 

A jogosítvány árába is beépül a benzin piaci ára. A KATA törvény módosításával pedig eljöhet a több hónapos várakozási idő, hiszen sok oktatónak már nem éri meg az általányadózással az oktatói tevékenységet folytatni. Az oktatók közül többen azt tervezik, hogy inkább elmennek taxizni, ott ugyanis minden kedvezményt igénybe vehetnek.