Kormányközeli kutató terjeszt álhíreket a vakcinákról

Bardócz Zsuzsanna az emberiség elleni háborúnak nevezi az mRNS-vakcinák használatát.

2021. június 12., 12:15

Szerző:

Több mint 17 ezren osztottak meg egy videót a Facebookon, amelyben egy nyugalmazott magyar tudós különböző állításokat tesz az mRNS-vakcinákkal és a koronavírussal kapcsolatban – írja az AFP Ténykérdés. Egyebek mellett azt állítja, hogy az mRNS-vakcinák nem vakcinák, „GMO-koronavírus tüskefehérjéket” tartalmaznak, és hogy az oltások célja a Föld népességének csökkentése.

Az AFP magyar tényellenőrző szolgálata megállapította, hogy ezek az állítások vagy teljesen hamisak, vagy megalapozatlanok.

„A Covid–19-oltással kapcsolatban azt szeretném elmondani, hogy az nem oltás, hanem csak kísérleti engedéllyel rendelkező, vészhelyzetben felhasználható génterápiás eljárás” – mondja Bardócz Zsuzsanna, nyugalmazott magyar tudós a videóban.

Bardócz több félrevezető és megalapozatlan állítást tesz, például az mRNS-technológia „egy emberiség elleni háború”, és arra kéri az embereket, hogy „ne meneteljenek vakon, birka módon a vágóhídra”.

Bardócz szerint az mRNS-vakcinákat „génterápiának” kellene nevezni. Az AFP amerikai tényellenőrző csoportjának kérdésére a szakértők ezt is cáfolták. Stephen Johnston, az Arizonai Egyetem Orvosi Innovációs Biodesign Központjának az igazgatója nem ért egyet azzal, hogy az mRNS-vakcinákra a „génterápia” kifejezést kéne használni.

„Normális esetben génterápiának azt tekintjük, amikor géneket juttatunk be egy genetikai hiba kijavítására” – mondta. Az mRNS-vakcinák „a betegség megelőzésére, nem pedig a kezelésére szolgálnak”.

Grant McFadden, az Arizonai Állami Egyetem Immunterápia, Oltások és Vírusterápiák Biodesign Központjának igazgatója szintén vitatta, hogy a vakcinák „génterápiának” minősülnének, mivel szerinte azok „nem változtatják meg a gazdasejtek DNS-ét, és nem tudják megváltoztatni a befogadó sejtjeink génjeit”.

Az mRNS-vakcináknak „semmi közük a génterápiához vagy a GMO-k létrehozásához” – állítja honlapján a francia nemzeti egészségügyi és orvosi kutatóintézet (Inserm) is – olvasható a cikkben.

Bardócz Zsuzsanna saját bevallása szerint vegyész, biokémikus, a táplálkozástudományok professzora, az MTA doktora, kutatási területe pedig a „GMO növények és mikrobák”.

Bardócz már a koronavírus-járvány kitörése előtt is felhívta magára a figyelmet, amikor 2019-ben a Professzorok a Hazáért Civil Társaság rendezvényének a vendége volt, ahol többek között a „chem trail” veszélyeiről beszélt, amely egy régi, már számtalanszor megcáfolt összeesküvés-elmélet. Emellett Bardócz az előadásában megalapozatlan állításokat tett a mobiltelefon-technológiákról és egyéb témákról is. A rendezvény fővédnöke Tarlós István fideszes politikus, akkori budapesti főpolgármester volt.

Az előadáson Bardócz képeket vetített le a repülőgépek tesztelésre használt ballaszttartályokról, és azt állította, hogy azok veszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak.

Két olyan anyagot is közleményként sorol fel a doktori oldalán, amelyek a Százak Tanácsa szervezet kiadásában jelentek meg. A Százak Tanácsa egy, a saját bevallásuk szerint a Polgári Magyarországért Alapítvány (a Fidesz pártalapítványa) által támogatott szervezet.

Bardócz 2020 novemberében aláírta a Százak Tanácsa nyílt levelét, amelyben megköszönik az orvosok és az egészségügyi dolgozók, valamint a politikai vezetők munkáját a járvány idején. Érdemes megjegyezni, hogy 2020 novemberében már nyilvánosak voltak a közös európai vakcina-stratégia részletei, így Bardócz aláírt egy nyilatkozatot, amelyben megköszönte a magyar politikai vezetők munkáját, például azt, hogy éppen azokat a vakcinákat rendelték meg, amelyekről most azt állítja, hogy veszélyesek – hívta fel a figyelmet az AFP Ténykérdés.