Kormányinfó: Nem volt szükság engedélyezni a szerbiai orosz katonai szállítmányt, mert azt repülve vitték át Magyarországon

2019. július 31., 13:01

Szerző:

A távozó Európai Bizottság politikája bebetonozására törekszik, ezért támadta meg a magyar törvényeket, amelyek a migráció ellen hatnak - mondta a szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás szerint ugyanakkor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke enyhítheti az unió megosztottságát. Közölte, hogy a megválasztott elnök alkalmas arra, hogy jól vezesse a bizottságot, konszenzust teremtsen a tagállamok között, hogy jól meghatározza az unió közös értékeit.

Gulyás Gergely annak kapcsán beszélt erről, hogy csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök négyszemközti találkozón vesz részt Ursula von der Leyennel. Megerősítette, hogy a magyar kormány továbbra is bizalommal van a megválasztott bizottsági elnök iránt. Korábban Hidvégi Balázs, a Fidesz EP-képviselője arról beszélt, hogy a bizalomhoz elvárások is társulnak. A Fidesz prioritásait különösen mutatja, hogy elvárások között szerepel Magyarország tisztelete, de arról mellékesen beszélt, hogy az ország minél nagyobb pénzügyi támogatást kapjon az EU-tól, noha talán az egy világos érdek minden magyar számára.

Gulyás Gergely kijelentette azt is, hogy a távozó bizottság láthatóan az eddigi politikája bebetonozására törekszik a hátralévő néhány hónapjában, ez látszik abból is, hogy megtámadta azokat a magyar törvényeket, amelyek a migráció ellen hatnak.

Kormányinfó 
Fotó: Soós Lajos

Az RTL Klub érdeklődésére, hogy ha Románia nem, akkor Magyarország miért engedett át orosz fegyvereket Szerbia felé, Gulyás azt mondta, az oroszok a Dunán át akarták megoldani a szállítást, de mivel ezt a románok megfúrták, ezért repülőn hozták, többek között Magyarországon keresztül. Románia és Bulgária az Oroszországgal szemben embargó miatt tagadta meg a szállítmány átengedését, de Magyarország nem.

„Nem kellett átengednünk”

- idézi a hvg.hu Gulyás szavait. Mivel légi úton közlekedett egy nem katonai gép, nem kellett engedély, a repülő pedig átrepült Lengyelország és Szlovákia fölött is, ott sem kellett engedélyt kérni.

A hvg.hu azon értesülésére, mely szerint Mészáros Lőrinc Orbán Viktor apjától bérli az alcsútdobozi golfpályákat, az volt a válasz, hogy

a kormány nem foglalkozik üzleti ügyekkel, ez piaci alapon történik.

A Fideszben megvan a hajlandóság, hogy újra teljes jogú tag legyen a Néppártban, de ez a Néppárton múlik. Gulyás erre 50 százaléknyi esélyt lát. A Fidesz egyébként hamarosan kongresszust tart, hogy

Gulyás marad-e az alelnök, de ő maga arra utalt, hogy nem. Ő miniszter marad, és Kósa Lajos válthatja.

Gulyás arra is reagált, hogy a miniszterelnök megint fapados géppel utazott. Szerinte semmi sem történt, ha Orbán Viktor turista, eldönti, hogy kocsival, repülővel, vagy hajóval akar-e utazni.

A kormánynak ez volt az utolsó nyári ülése, a magyar kabinet augusztus végén folytatja majd munkáját.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.