Ferenc pápára hivatkozott Gulyás Gergely

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón szót ejtett a pápalátogatásról, az uniós pénzekről és a kamatstopról is.

2023. május 11., 13:41

Szerző:

A pápa magyarországi látogatása is megerősítette a kormányt abban, hogy erkölcsileg is az azonnali tűzszünet és a béke az egyetlen helyes álláspont az ukrajnai háborúval kapcsolatban – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón.

„Azzal, hogy a világ kiemelkedő erkölcsi tekintélye, a római pápa is a béke pártján áll, ahogyan Magyarország is, azt mondhatjuk, hogy a lehető legerősebb morális támogatást kapta meg a magyar álláspont” - fogalmazott Gulyás Gergely, majd hozzátette: ha a Vatikán béketervvel készül, ahogyan azt a pápa jelezte, akkor Magyarország ezt a békemissziót támogatni fogja.

Az uniós források és a kohéziós pénzekkel kapcsolatban a miniszter azt mondta, hogy az igazságügyi törvény módosításával néhány héten belül mindenben megfelel a kormány az uniós pénzek folyósításához támasztott feltételeknek. Gulyás a Kormányinfón megjegyezte, hogy „noha az igényeknek nem volt jogalapja, de teljesítettük a feltételeket, sok esetben túl is teljesítettük azokat, így körülbelül egy hónap múlva tudunk számlákat küldeni Brüsszelnek, akik reményeink szerint ezeket ki is fogják fizetni”. A kormány nem az uniós helyreállítási alapból, hanem a hétéves költségvetés kondicionalitási eljárással nem érintett részéből hívna így le pénzeket - tette hozzá a miniszter.

A hazai kamatstoppal kapcsolatos döntést is megosztotta a nyilvánossággal Gulyás Gergely, eszerint a kormány ismét meghosszabbítja azt és addig tartja fenn az intézkedést, ameddig a jegybanki alapkamat 10 százalék alá nem csökken. A tárcavezető emlékeztetett: a lakossági és a kis- és közepes vállalkozásokra vonatkozó kamatstop hatálya június 30-ával járna le, a kormány ugyanakkor ismételten a meghosszabbítás mellett döntött. Ennek okaként az infláció mértékét és az ebből adódó jegybanki kamat mértékét nevezte meg.

Ha a jegybanki alapkamat 10 százalék alá csökken, akkor fogja a kormány kivezetni a kamatstopot. Ehhez egy számjegyű inflációra van szükség, és a kormány úgy gondolja, hogy ez az idei év végére elérhető - ismételte meg a kormány álláspontját Gulyás Gergely.

(Kiemelt képünk: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. február 25-én. MTI/Kovács Tamás)