Kormányinfó: változik a CSOK, év végéig felülvizsgálják a gázárakat

Kivételesen szerdán tart kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, ezúttal pedig Csák János kulturális és innovációs miniszter is jelen lesz – közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerda délelőtt.

2023. október 25., 18:53

Szerző:

Korábban belengették, hogy a nap folyamán Orbán Viktor miniszterelnök Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikust fogadta. A találkozón Gulyás és Csák is jelen volt. 

Marad a falusi CSOK és a városi helyett jön a CSOK plusz

233 ezer család vette igénybe a családtámogatást. A falusi CSOK marad. De megcsappant a városi CSOK-ra irányuló kereslet – jelentette ki Csák János. Ezért az ötezer fölötti településen CSOK plusz néven kamattámogatott hitel jön, amely során 5, 30, illetve 50 millió forintot lehet felvenni. A kamtozás kedvezményes 3 százalék, az első otthonhoz pedig elég a 10 százalékos önrész, és az első közös otthon határa 80 milliós határa, új lakásba költözésnél 150 millió. Felújítás esetén 20 százalék önrész kell. Futamideje 10-25 év. Az anyák 41 éves korukig jogosultak rá, továbbá telekvásárlásra nem használható. 

November közepére ígérik az új CSOK szabályait. Házassághívó kormányként – közölte Csák –, a hitel felvételéhez házasnak kell lenni. Felső limitje nincs a CSOK-ra szánt állami pénzeknek, de új időszámítás indul, ezért megszületett gyermekekre már nem jár az új CSOK. 

Az új hitelkonstrukció örökbefogadó családokra is vonatkozik.

Majdnem négyszázötven magyart hoztak haza Izraelből

Gulyás Gergely beszélt a palesztin-izraeli háborúról. Eddig 445 magyart sikerült hazahozni az érintett területről, azonban tizenöten még mindig Gázában vannak, épségben. Közülük a legfiatalabb egy négyhónapos csecsemő. A külügyminisztérium napi kapcsolatban van az ottrekedtekkel. Európa érdeke, hogy a térségbeli országok is stabilak maradjanak. Orbán Viktor múlt héten pénteken beszélt az izraeli elnökkel. 

Hetvenöt milliót szán a kormány Krausz Ferenc projektjére

A kormány jóváhagyta a Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ támogatását. 2019 és 2023 között húsz milliárd forintot kapott Krausz Ferenc kutatóintézete. 2023 és 2030 között további hetvenöt milliárd támogatást kapnak – közölte Csák János. 

Lengyel választási eredmények

Tiszteletben tartják a lengyel választások eredményeit, és gratulálnak annak, aki kormányt alakíthat – közölte Gulyás Gergely. Arra, hogy befolyásolták volna a választásokat, a miniszter nem válaszolt. 

A magyar kormány nem támogatja az uniós költségvetés-módosítási javaslatot

A politikus azt mondta: több okból sem támogatják a javaslatot. Elfogadhatatlannak tartják, hogy „Brüsszel több pénzt kér”. Kijelentette, a migránspaktum végrehajtását a kormány összeegyeztethetetlennek tartja Magyarország érdekeivel, és ellentétesnek Európa érdekeivel is.

A brüsszeli bürokraták fizetésemelését sem tudják támogatni – folytatta. Közlése szerint jelenlegi formájában nem tartják jónak az Ukrajna támogatására vonatkozó részt sem. A javaslat szerint ugyanis négy évre adna támogatást az unió Ukrajnának. (MTI)

Október 23. már nem a nemzet közös ünnepe

– Gyurcsány Ferenc szerint. Ezzel kapcsolatban Gulyás elmondta, Gyurcsányékkal sose volt közös ünnep, mivel felesége nagyapja a forradalom hőseit felakasztók oldalán állt. Erről Dobrev Klára személyesen nem tehet, arról viszont igen, hogy ezzel kapcsolatban még nem szólalt meg világosan. 2006. október 23-a után főleg nem lehet közös ünnep – közölte. 

Nincs határidő Svédország NATO-csatlakozásának elfogadására

Nem szabtak határidőt a svéd NATO-csatlakozás elfogadására, mivel Gulyás meglátásában Törökország most jutott el oda, ahol Magyarország tart. Koárbban Josep Borrel EU-s külügyi főképviselő azt mondta, nem muszáj Magyarországnak-EU tagnak lennie. Kérdésre válaszolva Gulyás azt mondta, uniós külügyi főképviselőnek sem muszáj lenni. 

Kényszerszülte rossz lépés a főváros hitelfelvétele

Ötven milliárdos hitelt vesz fel Budapest. Gulyás úgy látja, ez kényszerszülte és rossz lépés, amire azért volt szükség, mert Karácsony Gergely nem jó gazadája a fővárosnak. Szerinte Budapestnek kell válaszolnia arra, hogy csődbe mennek-e a választások előtt, de szerinte veszélybe kerültek a közszolgáltatások a fővárosban. 

Orbán nem számolt be a putyini találkozójáról a kormányinfón

Orbán Viktor és az orosz elnök pekingi találkozójáról azt mondta Gulyás Gergely, hogy nem volt téma a kormányülésen. Elítélik az orosz agressziót, de a valóágnak másik oldala is van, mégpedig a magyar energiaellátás biztosítása. A miniszter szerint ez nem egy kiemelt fontosságú találkozó volt, van más európai vezető is, aki rendszeres kapcsolatot tart fenn Oroszországgal. Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor nem kapott jó híreket a békekötésről: hosszútávú háborúra rendezkedett be Oroszország – ennyit tudott meg Gulyás Orbántól. 

A legnagyobb kínai bankokkal és állami vezetőkkel is tárgyalt Orbán Pekingben, ennek eredményei hamarosan láthatóak is lesznek. 

Bulgária is kiszolgáltatott az orosz gáznak, mégsem ment a vezetőjük Putyinnal tárgyalni – mondta a Telex. A miniszter szerint Magyarország helyzete speciális. 

Gulyás Gergely nem tudja, hogy ki kezdeményezte a találkozót. Szerinte ez a rutin része volt és nem releváns kérdés.

Változik a KRESZ, sok a roller

A miniszter elmondta, hogy egyre több az elektromos rollerek száma Magyarországon, de messze van a párizsi helyzettől. A rollerek szabályozása az asztalon van, de akkor tud bővebben beszélni róla a közlekedésért felelős minisztérium, amikor lezárul a vita.  

Gulyás: Orbán Viktor a 4IG nevében nem tárgyalt

Tagadja a miniszter, hogy Orbán magánvállalat nevében tárgyalt volna. A Direkt36 számolt be arról, Orbán 2021-ben személyesen tárgyalt a 4iG nevében az Invitech megvásárlásával kapcsolatban. Gulyás szerint az is elképzelhetetlen, hogy Orbán bárkit is a cége eladására szólított volna, ha az illető nem akart megválni a cégétől. 

A kórházi fertőzéseket amennyire lehet akadályozni kell, de ez nem politikai kérdés

A kórházi kérdések szakkérdések, bevallása alapján pedig nem szakértő Gulyás Gergely, ezért nem is szeretne beleszólni. Szerinte ez higéniai kérdés, nem pedig politikai.

Egységesen kell eltörölni az óraátállítást

A kormány támogatná a csak nyári időszámítást, de ennek csak egységesen lenne értelme. 

Gulyás: az EU a béremelések 13 százalékát állná

Ezért érdemes figyelembe venni a kéréseiket, ezekből volt amit figyelembe tudtak venni, és olyan is, amit nem – mondta a státusztrövény kapcsán Gulyás.

Év végéig felülvizsgálják a gázárakat, novemberben a kamatstopot

Addig biztosan maradnak a jelenlegi gázárak, a cél, hogy a beszerzési árakhoz képest piaci ár alatt legyenek a gázárak, de december 31-ig felülvizsgálják. Hogy jövőre is érvényes lesz-e a kamatstop, november végén döntik el. 

A kormány támogatja Románia schengeni csatlakozását

Ez a magyar érdek Gulyás Gergely szerint, és ezen nem változtat az úzvölgyi katonatemetőben történt provokáció. Nem szabad baleknak lenni – mondta a miniszter.

Nem kell értelmezni, miért hajolt meg Orbán Viktor az orosz külügyminiszter előtt

Gulyás Gergely nem látta ezt az esetet, és szerinte nem is kell értelmezni. 

Nem lesznek lezárások a koronavírus miatt

Már nem olyan veszélyesek a covid tünetei, ezért nem kell újabb járványügyi intézkedésekre számítani. Ahogy hőmérséklet-korlátozás sem lesz a közintézményekben, illetve nem tárgyaltak a fiatalok alkoholfogyasztásának korlátozásáról sem. 

(Kiemelt képünkön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j), Csák János kulturális és innovációs miniszter (k) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (b) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. október 25-én. Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)