Gulyás Gergely: Soha nem látott pedagógus-béremelés következhet

Gulyás Gergely a pedagógusok bérének emelését az Európai Bizottsággal történő megállapodástól tette függővé. 

2022. október 13., 13:37

Szerző:

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón közölte: a kormány kifejezetten eredményesnek ítéli meg az Európai Bizottsággal folytatott eddigi tárgyalásokat. Összesen 17 vállalásban állapodtak meg, amelynek véghezvitele során az Orbán-kormány az EU-s pénzek átláthatóbb felhasználása érdekében tesz erőfeszítéseket.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy közbeszerzési rendszert úgy alakítják át, hogy egyebek mellett csökkentik az egyszereplős közbeszerzések arányát, valamint új értékelőrendszereket vezetnek be, továbbá megerősítik az együttműködést az OLAF-fal, az unió csalás elleni hivatalával. Orbán Viktor levélben köszönte meg az EU-tagállamok vezetőinek azt, hogy hozzájárultak a határidőhosszabbításhoz.

Gulyás Gergely szerint az Európai Bizottsággal történő megállapodás kulcsfontosságú, a kormány pedig elkötelezett a vállalások teljesítésével kapcsolatban. Gulyás Gergely azt mondta, hogy jelentős pedagógus-béremelést szeretnének végrehajtani abban az esetben, ha létrejön a megállapodás és az uniós támogatások megérkeznek Magyarországra. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a pedagógusok bére 2025-re a diplomás átlagbér 80 százalékát éri majd el.

Gulyás azt mondta, hogy az uniós támogatások érkezése esetén a pedagógusok bérét jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal 2024-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd meg. 

Gulyás szerint két meghatározó kérdés van Európában: van-e elérhető energia és az, hogy mennyibe kerül.  A miniszter szerint Magyarországon fél évre elegendő gáz áll rendelkezésre. Gulyás beszámolója szerint a kormányülésen arra jutottak, hogy Magyarország energiaellátása teljes mértékben biztosítva van. „Magyarország gázellátása fél évig akkor is biztosított, ha egyetlen molekula gáz sem érkezne”, közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. június 17-én. Fotó: MTI/Soós Lajos)