A Kormányinfó legfontosabb bejelentései

Gulyás Gergely tájékoztatott a kormányülésen született döntésekről. 

2022. október 13., 15:30

Szerző:

A szerdai kormányülésen áttekintették az EU-s tárgyalások állását, amely alapján lehetséges egy eredményes lezárás – közölte Gulyás Gergely a kormányinfón csütörtökön.

17 vállalásban állapodtak meg, amelyek mindegyikét megtárgyalták a kormányülésen. A vállalások között átalakítják a közbeszerzési rendszert, ezáltal csökkentik az egyszereplős közbeszerzések arányát. Bevezetnek új értékelőrendszereket és megerősítik az együttműködést az OLAF-fal. A mikro- kis- és középvállalkozások számára pedig egy képzési és támogatási rendszert dolgoznak ki. Az ezekről szóló törvényjavaslatokat beterjesztették, az Országgyűlés pedig ezeket elfogadta – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Jön a pedagógus-béremelés

Jelentős béremelésre számíthatnak a pedagógusok: 2025-re a diplomás átlagbér 80 százalékát fogják keresni a pedagógusok, így jövőre 20,8 százalékkal kell megemelni a bérüket. 2024-ben 25 százalékal, 2025-ben pedig 30 százalékkal – jelentette be Gulyás Gergely. A sajtó kérdésére kifejtette, hogy 2025-re a diplomás átlagbér 970 ezer forint lehet, vagyis a pedagógus átlagbére 777 ezer forint lehet. Azok akik  hátrányos helyzetű régiókban dolgoznak, ennél is többet kaphatnak – tette hozzá.

Megvizsgálták Magyarország gázellátását, amely biztosított, ugyanis ha nem jönne több gáz, akkor is fél évre lenne elengedő – jelentette ki a miniszter. Szerinte jelenleg két fontos kérdés van Európában: van-e földgáz, és mennyibe kerül. Az első uniós forrás vagy év végén, vagy jövő év elején érkezhet. Ha megérkezik, megindulhat a haza elektromos hálózat fejlesztése, ami elbírja majd a napelemesektől a nagyobb mennyiségű betáplálást is.

A nemzeti konzultációval kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy pénteken kezdik meg a kérdőívek postázását. A kérdéseket nem mondta el, azokat majd a konzultációból ismerjük meg. Decemberben járnak le az Oroszország elleni szankciók, amikről majd dönteni kell, hogy meghosszabbítják-e. Gulyás szerint a szankciókkal Európa, és benne Magyarország is rosszul járt, ezért is fontos a nemzeti konzultáció, hogy a magyarok elmondják a véleményüket.

„A Tocsik-ügy ehhez képest kismiska volt” 

– véleményezte Gulyás Gergely arra, hogy már a titkosszolgálat is vizsgálatot indított Márki-Zay Péter mozgalmához érkező külföldi támogatások miatt. Gulyás közölte, hogy a baloldalnak választ kell adnia, hogy mi történt, kik kaptak pénzt, és hogy történhetett ilyen törvényellenes tevékenység. Majd felidézte a múltkori kormányinfó új szlengjét: dollárbaloldal.

A miniszter szerint jogos a tanárok bérkövetelése, és senkinem lehet baja abból, ha sztrájkolnak, vagy tüntetnek a tanárok. Viszont, ha valaki szándékosan nem veszi fel a munkáját, annak következményei lesznek. Majd kijelentette: nem beszél a polgári engedetlenségről, mert olyan nincs. Továbbá szerinte a tüntetések nem elsősorban a kormány ellen irányulnak, hanem csak felhívják a figyelmet arra, hogy alacsony a pedagógusok bére.

Szankció, szankció, szankció

Miért gyengül folyamatosan a valutánk? Szankciók – közölte Gulyás a sajtó forint gyengülésével kapcsolatos kérdéseire. Szerinte a kormány mindent megtesz, amit tud az ügyben. A magyar infláció oka is a szankciók és (földrajzilag) közel vagyunk a háborúhoz.

Az RTL megkérdezte, hogy mennyit keres Marosi Beatrix, amire Gulyás azt választa, hogy „Nem tudom, hogy a hölgy kicsoda, és azt sem tudom, hogy mennyit keres”. Majd pontosított, hogy olvasta a róla szóló híreket, de nem ismeri Marosit. Korábban Hadházy Ákos arról posztolt, hogy a tankerületi vezető egymillió forintot keres havonta. Marosi Beatrixról egy korábbi cikkünkben más részletesebben is foglalkoztunk.

Gulyás nem tudja, hogy hány orosz személy és vállalkozás vagyonát zárolták Magyarországon, de valószínűleg nem is nyilvános ez az adat – válaszolta Gulyás a napi.hu kérdésére. A Barátság-kőolajvezeték lengyelországi szivárgása egyelőre nem érinti a magyarországi ellátást. A gáztározók töltöttségi adatairól pontosított Gulyás, hogy azokban az is benne van, amit más országoknak tárolunk, például Szerbiának. A népszámlálásáról Gulyás azt mondta, hogy nagyjából 31 százalék már visszaküldte az íveket, la egtöbbet Győr-Moson-Sopron megyéből kapták.

A tanártüntetések sokadik kérdése után Gulyás már arra gondolatmenetre jutott, hogy mivel a baloldal, az ellen dolgozik, hogy Magyarország megkapja az EU-s forrásokat, vagyis a baloldalba tartozó DK az ellen dolgozik, hogy a pedagógusok megkapják a béremelésüket, tehát a tanártüntetések valójában Dobrev Klára ellenes tüntetések.

A hétfőn történt középiskolai késelés kapcsán Gulyás közölte, hogy szerinte bővíteni kellene az iskolaőri rendszert.

(Kiemelt kép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 13-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.