Marosi Beatrix is arra a sorsa juthat, mint az általa kirúgott tanárok

Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerületi Központ szakmai vezető diplomamunkájának legalább harmada plagizálva lehet, ha bebizonyosodik, komoly következményeket vonhat maga után.

2022. október 12., 11:41

Szerző:

Marosi Beatrix az a tankerületi vezető, aki több pedagógust is kirúgott a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. A kirúgás oka az volt, hogy a pedagógusok polgári engedetlenség keretében nem tartották meg egyes óráikat. Az eset után viszont kiderült, hogy a szakmai vezető diplomamunkájának legalább harmada plagizálva lehet, aminek kivizsgálását már az oktatásért felelős belügyminisztertől is kérték.

Marosi a Kodolányi János Egyetemen (akkor még Kodolányi János Főiskola) szerezte etika szakos pedagógus diplomáját. Diplomamunkájának címe pedig „A halálbüntetés Jog és erkölcs”. A 36 oldalas diplomamunkájában viszont több hibát is találtak a plágium mellett. Hadházy Ákos a diplomamunkát átnézette egy szakértővel, aki több pontban jelezte a problémákat:

  • A diplomamunka legalább 36%-a más forrásokból szó szerint átemelt, ennek megfelelő jelölése nélkül. Volt több eset is, ahol a forrásmegjelölés helytelenül volt megadva, vagy nem is volt.
  • A konzulens neve sehol sem található a diplomamunkában, pedig az egyetemnek szabályai szerint a nevet a címoldalon fel kell tüntenti.
  • Wikipédia van megadva forrásként több helyen, amikor a Wikipédia is egy adott forrásból idézett.
  • A betűméret és betűtípus többször megváltozik.
  • A tartalomjegyzékben a „Mellékletek” fülnél hiba van: „A könyvjelző nem létezik.”
  • Linkek hibásan lettek beillesztve.
  • Az oldalak nincsenek számozva.
  • A diplomamunkában feltüntetett ábráknak is vannak formai hiányosságai.

Az eset után Jámbor András levélben fordult az oktatásért felelős belügyminiszterhez, Pintér Sándorhoz és a KLIK vezetőjéhez, Hajnal Gabriellához, hogy indítsanak vizsgálatot Marosi plágiumügyében, valamint abban az esetben ha bebizonyosodik, akkor rúgják is ki. Az eset slusszpoénja, hogy később kiderült, Marosi Jámbor András egyik cikkéből is vett át helytelenül részleteket.

Kedd délutánra már a KJE is közölte (miután a sajtó rákérdezett), hogy vizsgálják Marosi Beatrix szakdolgozatát – ezt a Magyar Hangnak mondta az egyetem rektora, Dr. Szabó Péter.

Ugrik a diploma és vele a munka, ha bebizonyosodik a plágium

A felsőoktatási intézmények saját szabályzatukban rendelkeznek a plagizálás szankcióiról, de súlyosabb plagizálás esetében akár büntetőjogi következményeket is vonhat maga után. Jelen esetben, ha bebizonyosodik, hogy Marosi szakdolgozatának legalább harmada plagizálva lett, diplomáját megvonhatják tőle. Az egyetem egyébként aláirat mindekivel egy nyilatkozatot, amelyben kijelentik, hogy szakdolgozatuk betartja a a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. szabályait, valamint az Egyetem által előírt, a dolgozat készítésére vonatkozó szabályokat. Ha pedig a szerzői jogsértés ténye felmerül, akkor az egyetem akár fegyelmi eljárást is indíthat az ügyben.

Ha Marosi emiatt elveszíti a diplomáját, akkor a szakmai vezetői pozícióját sem tarthatja meg, ugyanis az előírja, hogy a vezető rendelkezzen diplomával. Ugyanis minden köznevelési pozícióhoz szükséges a szakirányú végzettség.

(Kiemelt képünk illusztráció. Diákok, tanárok és szülők tüntetnek Budapest belvárosában a tanártüntetésen 2022. október 05-én. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)