Kormányellenes genderistának nevezett egy alkotmánybírót Szánthó Miklós

Az Alapjogokért Központ igazgatója nehezen viseli, hogy az Alkotmánybíróság elkaszálta a kormány egyik népszavazási kérdését. 

2021. október 23., 12:00

Szerző:

Szánthó Miklós, a kormányközeli Alapjogokért Központ elnevezésű elemző és kutatóintézet igazgatója kormányellenes genderistának nevezett egy alkotmánybírát, írja a telex .Az igazgató azért bírálta Kovács András bírót, mert az Alkotmánybíróság elkaszálta az Orbán Viktor által meghirdetett gyermekvédelmi népszavazás egyik kérdését. 

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a TASZ a kormány által kezdeményezett mind az öt kérdést megtámadta a Kúrián. A közelmúltban pedig a következő kérdést vizsgálta a testület: 

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?”

 

A Kúria úgy határozott, hogy a kérdés nem lehet népszavazás tárgya. A döntést azzal indokolták, hogy népszavazási kérdés nem irányulhat az irányulhat az Alaptörvény megváltoztatására. A testület szerint a kérdésben bármilyen döntés is született volna a választók részéről, annak eredményeként Alaptörvény módosításra lenne szükség. A Kúria szerint nem lehet elvonni a kiskorúak arra vonatkozó jogát, hogy bizonyos kezeléseket igénybe vehessenek. 

Szánthó a következőképp értelmezte a testület döntését: „a Kúria egyik, kormányellenes bírája beállt genderistának és a nyílt társadalom hálózatával karöltve letiltotta az egyik kérdést a gyermekvédelmi népszavazás ügyében – arra hivatkozva, hogy a nemátalakító műtétek »hozzáférhetetlenné tétele«️ korlátozza a kiskorúak önrendelkezési jogát.”

(Kiemelt kép forrása: Szánthó Miklós hivatalos Facebook-oldala.)