Megint üzent a kormánynak az amerikai nagykövet

David Pressman szerint cinikus dolog tűzszünetet követelni, és az Egyesült Államok segítene rendezni az ukrajnai magyarok helyzetét is, „ha komoly a probléma”.

2023. április 26., 19:07

Szerző:

„Magyarország azon politikája, hogy egyedüliként próbálja akadályozni a NATO–Ukrajna Bizottság magas szintű üléseit, tarthatatlan. És ahogy azt éppen a múlt hónapban láthattuk, a továbbiakban elfogadhatatlan is” – mondta David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, egy panelbeszélgetésen, amelyről a Telex számolt be. Pressman szerint cinikus dolog tűzszünetet követelni, mert nem Magyarország közel 20 százalékát foglalta el egy idegen megszálló hadsereg.

David Pressman szerint Ukrajna nem vethet véget a háborúnak, csak Vlagyimir Putyin orosz elnök, minden más forgatókönyv Ukrajna végét jelentené.

A nagykövet kiemelte, hogy az Egyesült Államok igazságos és tartós békét akar Ukrajnában, és a megtámadott ország melletti kiállás a magyar kormány álláspontjával szemben nem jelenti Magyarország háborúba sodrásának szándékát.

Pressman arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok kész segíteni az ukrajnai magyarokkal szembeni bánásmóddal kapcsolatban is. „Mondják el, hogy hogyan segíthetünk megoldani ezt a vitás kérdést szövetségesünk, Magyarország és szoros partnerünk, Ukrajna között. Ha ez egy komoly probléma, akkor komolyan kell foglalkoznunk vele, és erőfeszítéseket kell tennünk a megoldására. És ha van valódi politikai akarat a megoldásra, akkor tévedés ne essék, meg is lehet oldani” – idézi az amerikai nagykövetet a Telex.

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)