Kórházlelkész: Mire elvégeztem az egyik szertartást, addigra a másik ágyon meghalt a hölgy

Bekó Attila az egyetlen civil, aki beteheti a lábát a győri megyei kórházba. Az intenzív osztályon dolgozók állapotáról is mesélt.

2021. április 2., 18:21

Szerző:

Benkó Attila 38 éves kórházlelkész, a győri Szent Imre Plébánia fiatal katolikus papja. Rögös úton jutott el odáig, hogy ma Istent szolgálja. Jelenleg az egyetlen civil, aki beteheti a lábát a győri megyei kórházba. A lelkésszel a VálaszOnline készített nagypénteki interjút.

Fiatalkorában drogozott, és csak a bulizás érdekelte, de megtért. Már Mosonmagyaróváron volt segédlelkész, amikor püspöki felkérésre kórházlelkész lett Győrben. Folyamatosan elérhető, éjjel és nappal is hívható. Mint mondja, most nagyon sokszor csörög a telefonja.

„(...) ha haldoklóhoz hívnak, menni kell, nem szabad tétovázni. Éjjelre sem nyomom ki, legfeljebb egyszer-kétszer lehalkítottam, amikor nagyon fáradt voltam – mesélte szolgálatáról Benkó. Hozzátette, néha három-négy napig sem cseng a telefonja, máskor naponta többször is. Az utóbbi időben azonban gyakrabban hívják koronavírusosokhoz és más betegekhez is.

Előfordult az is, hogy az őt megkereső személy videóhíváson keresztül láthatta utoljára az édesapját, aki néhány óra múlva meghalt. „Legutoljára a neurológián szeretett volna egy beteg beszélni a feleségével, a kórház nem adhatja ki a számát, de a tudakozó igen. Felhívtam, és odatartottam a füléhez a telefont, ő akkor már nem tudott beszélni, de a felesége szólhatott hozzá – ezek voltak az utolsó szavak" – idézte fel az egyik szívszorító esetet a katolikus pap.

Benkó Attila tavaly decemberben átesett a koronavíruson. Az egészségügyi dolgozók megpróbáltatásairól is beszélt, ő ugyanis sokakkal találkozik, amikor a koronavírusos intenzív osztályra kell mennie. Mint mondja, innen naponta több alkalommal szállítják el az elhunytakat.

„Tegnap öt betegnél voltam két kórteremben. Mire az egyik férfinél – akihez hívtak – elvégeztem a szertartást, addigra a másik ágyon meghalt a hölgy. Odamentem, szólítottam, de már nem lélegzett. A legmegrázóbb egy kismama sorsa, a pocakjában a kisbabájával, lélegeztetőgépen, eszméletlenül" – mondta. Hozzátette, hogy az osztályon dolgozó orvosokat is nagyon mélyen érinti a jelenlegi állapot.

„Egy fiatal orvos megszólított, (...)azt mondta: 'Atyám, én nem vagyok vallásos, de Isten mit csinál most? Csak nézi ezt?' A kérdés mögött ott van, hogy ez nekik is fájdalmas, tehetetlennek érzik magukat, mert nem mindig tudnak segíteni, meghalnak a pácienseik" – tette hozzá.

(Képünk illusztráció: MTI/AP/Alessandra Tarantino)