Elhunyt Kordás László, a DK képviselője

53 éves korában váratlanul elhunyt Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség volt elnöke, és a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, jelentette be a párt kedd reggeli közleményében. 

2023. január 31., 10:04

Szerző:

Életének 53. évében, váratlanul elhunyt Kordás László volt szakszervezeti vezető és a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője. Kordás 2015 és 2021 között vezette Magyarország legnagyobb szakszervezeti szövetségét, a Magyar Szakszervezetek Szövetségének volt az elnöke. 2004 és 2006 között pedig a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára is volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt.

Kordás László 1968-ban született, 1987-ben a Csonka János Ipari Szakiskolában szerzett karosszérialakatos-hegesztő képesítést, majd az Ikarusnál dolgozott, itt kapcsolódott be a szakszervezeti munkába is, a Vasas Szakszervezeti Szövetségnél. 1998-ban már a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség titkára, 2002 és 2004 között pedig a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) alelnöke.

A 2018-19-es rabszolgatörvény-ellenes tüntetéshullám idején a szakszervezeti demonstrációk gyakori felszólalója, és a törvénytervezet kemény kritikusa volt. 2021-ben hagyta ott MASzSz-elnöki pozícióját, hogy az Egységben Magyarországért listáján képviselőjelöltként elinduljon. Ezzel párhuzamosan belépett a Demokratikus Koalíció 16. kerületi szervezetébe is.

(Kiemelt kép: Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke felszólal a szervezet rendkívüli kongresszusán Budapesten. MTI Fotó: Kovács Tamás)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.