Komoly bevételektől eshet el Magyarország a melegellenes pedofiltörvény miatt

Több mint 160 milliárd forintot hagytak évente hazánkban azok az amerikai filmstudiók, amelyek más forgatási helyszínek után nézhetnek a pedofiltörvény homofób passzusai miatt. 

2021. június 18., 09:23

Szerző:

A nagy amerikai filmstúdiók kivonulhatnak Magyarországról a melegellenes passzusokkal megtűzdelt "pedofiltörvény" elfogadása miatt, mert nekik tekintettel kell lenniük saját közvéleményükre, és a tengerentúli példák azt mutatják, hogy következményekkel járt, amikor egyes USA-tagállamok szűkíteni próbálták a nemi kisebbségek jogait, írja a Variety nyomán a Népszava

Komoly veszély leselkedik a magyar filmgyártásra, amely két éve, azaz a járvány előtt 565 millió dollárt könyvelhetett el külföldi bérmunkákból. Az ágazat illetékesei egyelőre nem kívánnak foglalkozni a várható következményekkel, de

a Warner Média máris közölte, hogy nem tűri el a homofóbiát, az előítéletet és a hátrányos megkülönböztetést.

A Sony és az Amazon egyelőre nem nyilatkozott. A Netflix e pillanatban nem kívánt állást foglalni, de leállt a gyártással Törökországban, amikor az állam ki akarta venni az egyik sorozatból az egyik meleg karaktert.

A Variety emlékeztet arra, hogy az RTL Magyarország, az HBO és sok más magyarországi forgalmazó szintén elítélte az új jogszabályt. Káel Csaba, a filmügyi biztos ugyanakkor azt a mantrát ismételgette, hogy meg kell védeni a gyerekeket, és bízik abban, hogy a szakmai szempontok, a felkészült szakemberek, a jó infrastrukturális adottságok és az adókedvezmények többet számítanak, mint a politika.

(Kiemelt kép: Tüntetők A szeretet erősebb a gyűlölet elnevezésű demonstráción a budapesti Sándor-palotánál, 2021. június 16-án. Fotó: 168.hu / Karancsi Rudolf)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.