Már két hete nincs klíma a János Kórházban

Az előjegyzéseket szeptemberig szüneteletetik, ameddig meg nem javítják a klímát.

2024. július 26., 09:29

Szerző:

Noha Takács Péter államtitkár azt állította, hogy megfelelően felkészültek a hőhullámra, a János Kórházban már két hete nem működik a klíma. Az RTL csütörtöki riportjában egy beteg azt nyilatkozta, hogy az előjegyzés szeptemberig szünetel, vagy addig, ameddig meg nem javítják a berendezést. A tévé az ügyben hiába kereste a kórházat.

Hetek óta rossz a klíma

Két héttel ezelőtt számolt be arról az RTL Híradója, hogy a budapesti János Kórház ortopéd traumatológiáján műtéteket kellett elhalasztani amiatt, hogy elromlott a klímaberendezés és a műtőben 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.

A kórházak műszaki karbantartásáért felelő Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság akkor azt közölte, hogy a klíma javítását haladéktalanul megkezdték és „ideiglenes műszaki megoldásokkal (…) intézkedtek a szükséges hűtés biztosításáról”.

Takács Péter egészségügyi államtitkár vasárnap azt állította, hogy az ország több mint 600 műtőjének csak a töredékét érintette a klímaberendezések meghibásodása, Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egykori vezetője pedig azzal példálózott, hogy ő 30 évvel ezelőtt 50 fokos műtőkben végzett beavatkozásokat. Kulja András orvos, a Tisza Párt EP-képviselője azonban erre úgy reagált, hogy nem az a kérdés, hogy lehet-e 50 fokban operálni, hanem hogy túléli-e a beteg.

„Önnek mindenkinél jobban kellene tudnia, hogy milyen óriási mértékben veszélyezteti a páciens félépülését, ha csak pár fokkal melegebb a műtő a megengedettnél. Ha esetleg mégsem tudná (ami egy orvos esetében elképzelhetetlen), akkor összefoglalom: Egy műtétnél az altatás miatt a emberi test hőszabályozása felborul, nem tud megfelelően reagálni a külső hőmérsékletre, ami önmagában óriási megterhelést jelent a legyengült szervezetnek, de ami még ennél is sokkal nagyobb probléma, az a fertőzésveszély. A műtéti lemosás és sebészi bemosakodás csak a bőr felszínén lévő kórokozókat hatástalanítja, a szőrtüszőkben, verejtékcsatornákban lévő kórokozókat sajnos nem. Minél magasabb a hőmérséklet, annál nagyobb a veszélye, hogy ezek a kórokozók a felszínre, ezáltal a műtéti területbe (hasüreg, ízület, bőr alatti kötőszövetek) kerülnek, ahol azonnal szaporodásnak indulnak és sebfertőzéshez, tályogképződéshez vezetnek. Onkológusként tudnia kell, hogy például egy onkológiai betegnél a legkisebb fertőzés is szepszishez, véráramfertőzéshez és halálhoz vezethet” – írta a közösségi oldalán Dr. Kulja András.

Az RTL által kérdezett egészségügyi szakértő úgy látja, több évtizedes rendszerhiba okozza, hogy az intézmények hűtőberendezései nem bírják a hőséget, és a mostaninál jóval több pénzt kellene költeni az ágazatra. 

(KIemelt képünk: Szent János Kórház. Fotó: a kórház hivatalos weboldala)