Klíma rázott meg egy kisfiút Kisbéren, mentőhelikopter vitte kórházba

A balesetet a nem szakszerűen beszerelt berendezés okozhatta, a katasztrófavédelem közlése szerint a klíma miatti tűzesetek is gyakoriak.

2023. július 21., 14:50

Szerző:

Kilencéves kisfiút rázott meg az áram Kisbéren, mentőhelikopterrel szállították kórházba – írta a Kemma.hu  A balesetet feltehetőleg egy hibásan beszerelt klíma okozta.

Gányai Balázs, a vármegyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte, hogy az ügyben a Kisbéri Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen indított eljárást, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. A sajtóreferens hozzátette: a kisbéri rendőrök a tegnapi nap folyamán helyszínelést tartottak a balesetnél. 

Egy légkondicionáló beépítéséhez nem kell külön engedélyt kérni, azonban ez nem azt jelenti, hogy bárhová, bármilyen módon elhelyezhető a készülék – olvasható a Katasztrófavédelem legfrissebb közleményében. Tájékoztatásuk szerint idén már 22 klímaberendezés okozott lakástüzet. A legtöbb esetben alig egy négyzetméteren égett a légkondicionáló kültéri egysége, de a homlokzati szigetelés megolvadása miatt a járulékos károk is komolyak.

Idén a legnagyobb ilyen jellegű tűz Pomázon történt, negyven négyzetméteren okozott károkat. A légkondicionálókban keletkezett tüzek elektromos meghibásodásra, vagy mechanikai hibára vezethetők vissza.

(Fotó: MTI)

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.