Kissé mást adtak el itthon a Putyin-Orbán találkozóról, mint ami valójában történt

2018. július 17., 07:56

Szerző:

Kedélyesen semmitmondó módon tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár a hazai közvéleményt Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor moszkvai megbeszéléséről. Azt mondta, hogya két politikus „a futball-világbajnokság megrendezéséről, energetikai beruházásokról és a gazdasági együttműködésről tárgyalt egymással, ami tényszerűen igaz is, csakhogy az orosz kormány közzétette a megbeszélés kezdetének teljes leiratát – vette észre a 444. Az elején a szokásos bókok jönnek,

Putyin például jó futballistának nevezi Orbánt,

aki elmondja, hogy „életemben először lehetőségem volt két teljes napot eltölteni Szentpéterváron és három napot Moszkvában. Életemben először adódott ilyen csodálatos lehetőségem. Ez a két város az európai civilizáció ékköve. Nem igazán értem azokat, akik Budapestről elutaznak a Bécsi Állami Operába, de nem akarják meglátogatni a Moszkvai Nagyszínházat (a Bolsojt), amely az európai kultúra gyöngyszeme. Természetesen mindkét város mély benyomást tett rám.” 

Ezek után azonban Orbán kártékonynak nevezi az Oroszország elleni EU-s szankciókat, amelyeket 2014-es bevezetésük óta ő is rendre megszavazott, legutóbb alig két hete, az összes uniós kormányfővel együtt. Most mégis arra utalt, nem először, hogy azokat fel kellene oldani.

Putyin külpolitikájának egyik legfontosabb célja, hogy elérje a Krím annektálása miatt bevezetett szankciók feloldását, amiben amúgy Orbán az egyik legfontosabb segítsége. És ezt nem is nagyon titkolja az orosz állami propaganda. Tavaly a Sputnik egyik cikkének az volt a címe:

„Oroszország arra készül, hogy faltörő kosnak használja Magyarországot a szankciók ellen”

 

 

 

 

 

Az elmúlt hónapok legfontosabb stratégiai társasjátéka a Gazdálkodj okosan!. Emlékszünk még, amikor rossz döntést hoztunk és kimaradtunk két körből? Sok család úgy érezheti, a kedvezményes benzinre jogosultak körének szűkítésével elvesztette a szerencsekártyáját és még a dobásból is kimaradt.

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).