Kiskarácsony Finnországban

Ezúttal nagykarácsony nélkül, mert a most következő három hétben még valóban csak a pikkujoulu (kiskarácsony) ideje jön el a finneknél. Advent napjaiban egymást érik a vidám baráti és munkahelyi-hivatalos összejövetelek, ahol az emberek jókat esznek-isznak, apró ajándékokat kapnak, és vicces vetélkedők, előadások, közös karácsonyidal-éneklés vagy akár karaoke dobja fel a hangulatot, amennyiben a glöginek ez nem sikerülne.

2012. november 29., 16:00

Szerző:


Igen, a glögi elengedhetetlen résztvevője a pikkujoulu mulatságainak. Ez az ital a közép-európai forralt bor testvére, azzal a különbséggel, hogy rendszerint valamilyen gyümölcsléből készül, fűszerezve, vodka hozzáadásával. És természetesen ezt is forrón szervírozzák. Érdekesség még, hogy a glögis pohár aljára mazsolát és hámozott mandulát szórnak, erre öntik az italt, majd kiskanállal eszegetik ki belőle a szilárd tartalmat. Tipikus változat az áfonyás glögi: 2 személyre vegyünk 4dl vörösáfonyalét, 1 fahéjrudat és 3-4 szem szegfűszeget, tegyük lábasba, és pár perc alatt melegítsük forróra. Dobjunk a hőálló üvegpoharak aljára mazsolát és mandulát, majd szűrjük rá a fűszeres gyümölcslét. Ha gyerekeknek szánjuk, ezzel kész is a glögi, de a felnőttek bátran megbolondíthatják egy kis vodkával.

A pikkujoulu ünneplése az 1880-as évekre nyúlik vissza, bár akkor természetesen még vallásosabb jelleget öltött az adventi készülődés. Az első világháborút követően az iskolákban rendeztek fenyőünnepeket, amelyek során már a világibb örömöket is beemelték a karácsonyváró partikba, ám szélesebb körben csak az 1940-es évek végétől nyert teret ez az esemény. Ma nincs olyan iskola, munkahely, szervezet vagy klub, amelyik ne tartana pikkujoulut decemberben. A finnek többsége nemcsak 1-2 partira hivatalos ezekben a napokban, jó eséllyel akár egész december pikkujouluzással telhet. Természetesen az átlagos buli néhány órás esemény egy étteremben, de tehetősebb cégek egészen extravagáns módon vendégelhetik meg partnereiket: a partit mondjuk egy stockholmi tengeri utazás keretében rendezik valamelyik nagy komphajón, városnézéssel egybekötve.

Mint már írtuk, a glögi szükséges kellék, de sokféle salátát, húsos, halas és zöldséges pitéket, karácsonyi süteményeket is felszolgálnak ilyenkor a vendégeknek. Sőt, gyakorta a Finnországban szokásos szentestei menü is megtalálható a pikkujoulu büféasztalain: egyben sült sonka, rakott répa és burgonya, rosolli-saláta. Az apró falatkák is nagyon népszerűek, mi most két izgalmas receptet ajánlunk a figyelmükbe, hátha kedvet kapnak finn módra előkarácsonyozni a barátaikkal.

Glögiben pácolt sajtkockák

30 dkg gouda vagy más semleges ízű sajt falatnyi kockákra vágva
8 db friss füge
2 dl kész glögi (vagy forralt bor, ha azt jobban szeretjük)
3 ek. olívaolaj
rózsabors

A sajtkockákat tegyük zárható dobozba, öntsük rájuk a glögit és az olívaolajat, keverjük össze, majd legalább 4 órára tegyük hűtőbe. Tálaláskor csepegtessük le a sajtkockákat, a fügéket negyedeljük, és fogpiszkálóval szúrjuk a sajtkockák tetejére, frissen daráljunk rájuk rózsaborsot.

Gyömbérkekszes-gorgonzolás tekercs
60 dkg mélyhűtött leveles tészta
10 dkg gyömbérkeksz
10 dkg édes gorgonzola vagy más, nem túlságosan érett kékpenészes sajt

A leveles tésztát olvasszuk ki, majd nyújtsuk ki nagyjából 30x50 centis téglalappá. Morzsoljuk rá egyenletesen a kekszet és a sajtot, majd a rövidebb oldalánál fogva tekerjük fel a tésztát. Vágjuk fel kb. 25 szeletre, helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe és 220 fokon süssük készre 10-12 perc alatt.