Kisebb emelést kapnak az ápolók a beígértnél, nem biztos, hogy maradnak

Sokan akarnak külföldre menni.

2021. október 8., 15:09

Szerző:

A kormány terveiben az szerepelt, hogy 2022 januárjától emeli meg az ápolók fizetését. De míg korábban azt ígérték, hogy 30 százalékot kapnak, most kiderült, hogy 21 százalékkal emelik meg a havi bérüket. Ezt Orbán Viktor jelentette be péntek reggel.

Az Index emlékeztetett arra, hogy a négylépcsős béremelési program 2019 júliusában indult, amelynek részeként először 8 százalékkal emelkedett az egészségügyi szakdolgozók fizetése. 2020-ban kétszer is volt béremelés: januártól 14 százalékkal, novembertől újabb 20 százalékkal emelkedett az ápolók bére.

A lap szerint a szakdolgozói kamara az évek óta tartó bérfelzárkóztatás ellenére is méltánytalanul alacsonynak tartja az ápolók fizetését. Korábban azt is kifogásolták, hogy az orvosok minden korábbinál jelentősebb bérrendezése miatt néhány éven belül drasztikusan leszakadhatnak a nővérbérek, az érintettek ezért a nyáron utcára is vonultak.

Az Index ugyanakkor azt is írja, hogy az alulfinanszírozottság mellett a túlterheltség és az idén márciusban bevezetett egészségügyi szolgálati jogviszony is komoly problémát jelent, sok ápoló döntött a távozás mellett.

(Kiemelt kép: Deák Mária szakápoló a Szputnyik V koronavírus elleni védőoltás első adagjával olt be egy nőt a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. március 27-én. Fotó: MTI | Komka Péter)