Kincses Gyula: a magyar egészségügy ma orosz rulett

Interjúban számolt be Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Klubrádiónak arról, miről szól a Kamara legújabb tiltakozó akciója.

2023. február 7., 16:41

Szerző:

Rettenetesen egyenetlenül teljesít a magyarországi egészségügyi rendszer, így lényegében „orosz rulett” tárgya az, ki milyen színvonalú ellátáshoz jut – mondta el Kincses Gyula a MOK elnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorának adott interjújában.

Elmondta azt is, a kamarai tagságot a 2023-ban életbe lépő egészségügyi törvény- és rendeletcsomag tette aktívabbá, a minden eddiginél kiszolgáltatottabb orvosok képezik a kamarai tagság aktív magját, akik cselekvésre szánták el magukat. A nyomásgyakorlás célja, hogy a puszta és megosztó fizetésemelésen túl egy élhetőbb, jobb egészségügyi rendszer felé mozdítsák el a helyzetet, tette hozzá Kincses.

Kincses szerint a legfontosabb követelésük a szakdolgozók bérének régóta húzódó, kielégítő rendezése, ez a kórházi ellátás egyik legfontosabb sarokfeltétele, így az sem csoda, hogy a MOK küldöttközgyűlése is éppen ezt követelte. A hangulattal kapcsolatban elmondta,

pár nap alatt 8000 orvos jelezte, a változás eléréséért aktívan is kész lenne cselekedni.

Míg a kormány egyes reformterveinek, mint például a súlyponti centrumkórházak kialakításáról szólónak, a létjogosultságát Kincses Gyula sem vitatta el, a helyzethez hozzátette, beteg- és orvosbarát ellátást is ki kell alakítani. Erre vonatkozó terveikről megküldték Látlelet a magyar egészségügyről címmel megjelent munkaanyagukat is Takács Péter egészségügyi államtitkár részére. Erre Kincses szerint válasz sem érkezett, és tárgyalást sem kezdeményeztek eddig.

(Kiemelt kép: Kincses Gyula MOK-elnök. Fotó: Merész Márton / 168.hu)

15:49

A magyar munkaerőpiacon 500 ezer emberre van szükség, akiket lehetőleg Magyarországon kell megtalálni, utána jöhetnek csak a vendégmunkások, mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén Budapesten pénteken.

14:04

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Rómában lerótta kegyeletét Karl-Joseph Rauber bíboros-érsek, egykori budapesti apostoli nuncius ravatalánál – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.