Kinevezték Lánczi Tamást a Szuverenitásvédelmi Hivatal élére

Hat évre, öt milliós fizetéssel Lánczi Tamás lesz a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke. 

2024. január 10., 16:25

Szerző:

Novák Katalin Facebook oldalán számolt be arról, hogy Lánczi Tamás lesz a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke. Orbán Viktor miniszterelnök javasolta Lánczi Tamást, a tavaly decemberben elfogadott szuverenitásvédelmi törvény hatására felálló hivatal vezetőjének, akinek megbízatása hat évre szól – szúrta ki a Telex.

Lánczi fizetését közel 5 millió forintban állapították meg, mivel a jegybank elnökének járó havi bér 80 százalékának megfelelő összeg jár neki. 

Az új hivatal vezetőjének beágyazottságát mutatja, hogy a saját közmédiás műsorában nemrég még azonosult a kormány nézetével, miszerint a szuverenitásvédelmi törvény nem orosz mintára készült. 

Lánczi január 3-án a Hír TV-ben beszélt a munkájáról, és akkor úgy nyilatkozott, hogy David Pressman amerikai nagykövet megnyugodhat, őt nem vizsgálhatják, uniós hivatalokat sem. Magánszemélyeket viszont igen. Lánczi szerint az igazi probléma ott van, amikor „külföldi szereplők elbújnak más szereplők, más cégek mögé, alapítványok és sajtótermékek mögé, és rajtuk keresztül próbálják meg manipulálni, befolyásolni a magyar közpolitikát” – írja a Telex. 

(Kiemelt kép: Lánczi Tamás politológus és Somogyi Zoltán szociológus. Fotó: Karancsi Rudolf/168.hu)