Orbán Viktor megnevezte a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjét

Az MTVA online igazgatója lehet a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője, mandátuma hat évre szól majd. 

2023. december 28., 15:53

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök Lánczi Tamás politikai elemzőt, az MTVA online igazgatóját kérte fel az újonnan létrejövő Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjének – értesült a Magyar Nemzet, az információt Lánczi Tamás is megerősítette. Mint ismert, az új intézmény létrehozásáról szóló törvényt december 12-én fogadta el az Országgyűlés, és a köztársasági elnök aláírását követően december 21-én hirdették ki. A hivatal leendő elnökét az országgyűlési képviselőkkel azonos mentelmi jog illetheti meg, amit csak kétharmados parlamenti többséggel lehet majd felfüggeszteni. A hat évre szóló mandátumhoz havi 5 milliós fizetés jár majd, a bért ugyanis a Matolcsy György jegybankelnöknek járó havi illetmény 80 százalékának megfelelő összegben határozták meg. 

A Szuverenitásvédelmi Hivatal február elsejével kezdi meg a munkát, elnöke és a hivatal lényegében bárkit és bármit vizsgálhat, akiről és amiről azt vélelmezi, hogy veszélyezteti az ország „szuverenitását”: civil szervezeteket, pártokat, közjogi szervezeteket, cégeket, egyházakat és magánszemélyeket is. Iratokat, adatokat ugyan nem foglalhatnak le, de mindenből kérhetnek másolatot és bárkit adatszolgáltatásra szólíthatnak fel.

Orbán Viktor egyelőre csak megnevezte jelöltjét, Lánczi Tamás beiktatásához még Novák Katalin államfő beleegyezésére is szükség lesz. Ha ez megtörténik, az elnök az esküjét várhatóan január közepén a köztársasági elnök előtt teheti le a Sándor-palotában.

Lánczi Tamás politológus, volt miniszteri kabinetfőnök, később a Századvég igazgatója, a Figyelő főszerkesztője, majd a XXI. Század Intézet igazgatója, jelenleg az MTVA online igazgatója és a 48 perc című műsor házigazdája.

(Kép forrása: Mediaklikk/48 perc)