Lánczi Tamás szerint Orbán a legszabadabb Európában

Európában senki sem annyira autonóm, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök – jelentette ki a kormányközeli Lánczi Tamás politológus a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

2023. február 19., 16:07

Szerző:

Orbán Viktor szombati évértékelőjét elemezve azt mondta, a miniszterelnök markánsan arról beszélt, hogy magasabb rendű cél és lehetőség az ukrajnai háborúban a béke oldalára állni, nem pedig egyik vagy másik fél mellé. Tehát életeket menteni, az országot megmenteni elsősorban fegyverszünettel, majd békével lehet.

Lánczi úgy fogalmazott, hogy Európában senki sem annyira autonóm és senki sem annyira szabad, hogy ezt így kimondhassa; ez gyakorlatilag a magyar miniszterelnök privilégiuma. Az elemző szerint mások is vannak, akik így gondolják, csak ők egyszerűen nem tehetik meg, hogy kimondják ezt a nyilvánvaló igazságot, mert nem elég erősek politikailag. 

Úgy vélekedett, hogy a jövőben számolni kell „a hagyományos nyomással” a nyugat-európai sajtó bizonyos termékeinek részéről, amelyek „folyamatosan rossz hírünket fogják kelteni”. Várható továbbá olyan nyomásgyakorlás is, amelynek látszólag nincs köze a háborúhoz: például azt mondják, hogy Magyarországon nincsen sajtószabadság, valamint probléma van a jogállamisággal – jelezte Lánczi Tamás, aki szerint fel kell készülni ezekre a fejleményekre.

„Anyám, én nem ilyen lovat akartam”

Orbán az évértékelőjében főleg Brüsszelről beszélt, a háborúról, Brüszelről, Sorosról, valamint szóba került a 15 éves szeretőjével büszkélkedő pedagógiai asszisztens is. Meg természetesen Brüsszelről is beszélt. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2023. február 18-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)