Kinek a pénzén golfoztak Szumátrán a magyar képviselők?

Békés megye és az indonéziai Észak-Szumátra tartomány két jó barát – legalábbis ez derül ki abból, hogy nemrégiben testvérmegyei kapcsolatot létesített a két térség egymással. Ahogy minden távolság, honi önkormányzati forrásszegénység és kulturális különbség dacára testvérvárosi kapcsolatra lépett egymással a 18 ezres Szarvas városa az egyes információk szerint 5, míg más értesülések szerint 6,2 milliós kínai várossal, Wushival. Nem áprilisi tréfáról van szó – mármint a magyar önkormányzatok részéről. Hogy ez valójában mennyire komoly, az az igazi kérdés.

2010. április 4., 16:33

Véletlen vagy sem, mind a Békés Megyei Önkormányzat, mind Szarvas városa az együttműködés összekötő kapocsának a nyugat-békési városban működő Halászati és Öntözési Kutatóintézetet nevezte meg, amelynek remek távol-keleti kapcsolatai vannak. Az egyelőre nem világos, hogy ez a távoli városok és térségek között hídszerep pozitív fejlemény az intézmény számára vagy kritika vele szemben.

„A felek közti jóakarat, barátság és megértés előmozdítása, valamint a szorosabb együttműködés kialakítása érdekében Békés Megye Képviselő-testülete kinyilvánítja azon szándékát, hogy a későbbi együttműködés alapjául Békés megye és az Indonéz Köztársaság Észak-Szumátra tartománya között testvérmegyei kapcsolatot kíván létesíteni” – áll abban, a régebbi idők hangütésére emlékeztető szövegben, amelyet határozati javaslat gyanánt fogadtak el másfél éve Békéscsabán. Ráadásul vita nélkül, 29 igen és 1 tartózkodás mellett. Aztán létre is jött a testvérmegyei kapcsolat, aláírták az erről szóló szerződést.

A testvérmegyei szerződésig vezető út első lépése egy szándéknyilatkozat volt, amely szerint az együttműködés területe: a kultúra és az idegenforgalom, a kereskedelem és az ipar, az oktatás és a tudomány, valamint a sport és az információcsere lesz. Ezek kerültek be utóbb a szerződésbe is. Ennek értelmében alig van olyan szelete az életnek, amelyben ne tudna együttműködést elképzelni egymással az egyre jobban leszakadó Békés megye a tőle több mint 10 ezer kilométerre lévő Észak-Szumátrával. Felmerülhet a kérdés, hogy aki mindenben együtt akar működni, az valójában mit is akar?

Golfozni Észak-Szumátrán

Domokos László, a Békés Megyei Közgyűlés fideszes elnöke a kapcsolatfelvételről annak idején elmondta, Magyarország Indonéziába delegált nagykövete gyulai származású, és az ő révén kereste Békés megyét az ázsiai tartomány. Látjuk, min múlik a későbbi jó barátság és a testvériség.

Domokos ehhez hozzátetette: az együttműködés elsőrendűen a felsőoktatás és a halászati kutatás terén várható, egyelőre azonban nem igényelt forrást a közeledés. Jelezte, csak akkor lesz a kapcsolatból bármi is, ha az előnyökkel jár a megyének.

Idekívánkozik, hogy a halászati kutatás terén az együttműködéshez nem szükséges Békés és Észak-Szumátra között az önkormányzati testvérkapcsolat, azt a szarvasi központú halkutatási intézet évek óta folytatja az indonéz partnerrel. A felsőoktatásra pedig nincs semmi ráhatása a megyei önkormányzatnak. Lévén, hogy az egyetemek és főiskolák központi normatívából gazdálkodnak, másrészt széles körű autonómiájuk miatt meglehetős önállóságot élveznek.

A kapcsolatból pedig eddig leginkább az az előny származott – forrást is igénylően –, hogy az utóbbi másfél évben két békési delegáció járt Észak-Szumátrán, ahova többszöri átszállással, 13-14 órás repülőúttal lehet eljutni.

A Békés Megyei Közgyűlés ülésén az indonéz kapcsolat iránt elsőként Macsári József (MSZP) képviselő érdeklődött, amikor azt kérdezte: az általános takarékoskodás jegyében vajon milyen előnyöket kell remélnünk az indonéz Észak-Szumátra tartománnyal való kapcsolatfelvételtől? Ezt követően a megyevezetés őt is delegálni kívánta abba a csapatba, amely Észak-Szumátrába ment látogatóba, ám ezt Macsári elvi és erkölcsi okok miatt visszautasította. Így a megyei fideszes vezetés egy másik szocialistát vitt helyette.

„Itt a pénzkidobáson kívül gyakorlatilag semmi másról nincs szó. Másrészt nemhogy érdemi, hanem egyáltalán, semmilyen valós információval nem rendelkezem az együttműködésről, de azt hiszem, a közgyűlés sem” – nyilatkozta a 168ora.hu-nak Macsári József.

Annyit tudni, hogy a két, a Viharsarokból útra kelő Észak-Szumátrára utazó delegáció létszáma esetenként 5-6 fő volt. A repülőjegyek, a repülőtéri illetékek és a biztosítás összességében milliós nagyságrendű. Igaz, a vendéglátók az ottani költségeket állták, ahogy igaz az is, hogy az indonéz küldöttség itteni tartózkodását a megyei önkormányzat fizette. Mint megtudtuk, a megyei képviselő urak – oly sok minden más mellett – Észak-Szumátra egyik előkelő golfpályáján kipróbálhatták ebbéli tudásukat is.

Távol, kelet

2009 augusztusában a Csendes-óceán partján, tehát a kínai Távol-Keleten fekvő, több mint ötmillió lakossal rendelkező – más források szerint 6,2 milliós – Wushi városával kötött testvér-települési szerződést a szarvasi önkormányzat. (A kínai város háromszor akkora, mint Budapest, de Berlint is simán lekörözi.)

A dokumentumot Babák Mihály (Fidesz) polgármester és országgyűlési képviselő ekkor írta alá a kínai nagyvárosban. A szarvasi küldöttségben – a politikai ökumenét biztosítandó – helyet kapott a város szocialista országgyűlési képviselője, Földesi Zoltán is, aki Babákhoz hasonlóan listáról került be a törvényhozásba.

Mint ekkortájt fogalmaztak: Szarvas életében, a Halászati és Öntözési Kutatóintézet okán, nem új keletű a kínai kapcsolat. Ebből kiindulva merült fel néhány évvel ezelőtt az önkormányzati szinten történő együttműködés kérdése is. Hogy pontosan hogyan és miért, nem teljesen világos.

Babák Mihály elmondta: gazdasági és kulturális téren egyaránt szeretnék szorosra fűzni a szálakat. Wushi vezetői részéről nagy érdeklődés mutatkozott az itteni kultúra iránt, míg a szarvasi vezetők keresik a lehetőséget, hogy kiállításokat rendezzenek a kínai városban, illetve művészeti csoportok is kiutazzanak.

Földesi érdeklődésünkre fontos nyitásnak nevezte, hogy kínai testvérvárosa van Szarvasnak, és nem találta aggályosnak, hogy egy kicsit messze van, s hogy óriásiak a méretbeli különbségek. Meglátása szerint a világ leendő első számú szuperhatalmára nagyon figyelni kell. Ám hogy ehhez testvérvárosi kapcsolatra volna szükség, legalábbis kérdéses.

Sirámok és Altató

Közben a Békés Megyei Önkormányzat és Szarvas városa folyamatosan panaszkodik a forráshiányra, az elvonásokra, amelyeket a szocialista kormányzat hibájából kell elszenvedniük. Mindezt időnként megspékelik egy kis, a kormánynak tulajdonított tudatos vidékrombolással, leépítéssel.

Mégis, ilyen testvérvárosi és testvérmegyei extremitásokra valahogy és valamiből futja. Mégse lamentáljunk ezen, inkább idézzük ide József Attila halhatatlan versének, az Altatónak egy strófáját:

„A távolságot, mint üveg
golyót, megkapod, óriás
leszel, csak hunyd le kis szemed, –
aludj el szépen, kis Balázs”

Hát így. Aludjunk és álmodjunk mi is minél szebbet és nagyobbat.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.