Mikroadományokból jött össze Karácsony mozgalmának a félmilliárd

A jogszabályoknak megfelelően jött össze a Karácsony Gergely és az őt támogató Kilencvenkilenc Mozgalom számlájára az előválasztási kampány alatt összegyűlt 506 millió forint – állítják az érintettek.

2023. június 27., 14:57

Szerző:

A Rogán Antal alá rendelt Nemzeti Információs Központ által készített jelentésben azt írták, hogy Perjés Gábor, mint az idézett mozgalom bankszámlájára egyedüliként pénzt befizető személy, 2021. augusztus 30 és 2022. szeptember 15 között összesen 19 tranzakcióval forintban és valutában – utóbbiból 917 695 euró és 3900 angol font – összesen 506 066 millió forint befizetést teljesített.

A HVG megkeresésére a II. kerületi önkormányzatban a Párbeszéd színeiben képviselő Perjés Gábor válaszában azt írta: „a bankkártyás és átutalással történő adománygyűjtés mellett a 350/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 10. §-a szerint, zárt adománygyűjtő láda útján is gyűjtött folyamatosan mikroadományokat. A zárt adománygyűjtő láda rendszeres felnyitását követően annak tartalmát a jogszabályi követelményekkel összhangban az egyesület ügyvezetője fizette be az egyesület bankszámlájára”.

Arra nem tért ki, hogy miért valutában érkeztek az adományok, amint erről a főpolgármester sem tett említést.

Karácsony Gergely hétfőn este a téma kapcsán írta közösségi oldalán, hogy „bármit is állít a lakájmédia, még a propagandaminiszter irányítása alatt működő titkosszolgálat sem tett olyan állítást a jelentésében, ami szerint a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület adományai külföldről származtak volna. Ezzel szemben a tény az, hogy az Egyesület a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően zárt adománygyűjtő láda útján gyűjtött mikroadományokat. Ezeket az adományokat az egyesület ügyvezetője fizette be az egyesület bankszámlájára a jogszabályi követelményekkel összhangban. Ez onnan is tudható, hogy benne van a nyilvános beszámolóban. Nagy titkosszolgálati akciót igazán nem igényel”.

Hozzátette: azt még a titkosszolgálati jelentés is rögzíti, hogy az adományok között dollár nem volt. Igaz, rubel se.

(Kiemelt kép: Karácsony Gergely beszédet mond Nyíregyházán, 2021. július 31-én. Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)