Kilenc évre betonozza be Orbán a kormány alól kiszervezett új hatóság vezetőjét

A leendő hatósághoz olyan területek tartoznak, ahol az elmúlt tíz évben a NER megvetette a lábát: a dohánykoncessziók, a kaszinók, a felszámolási eljárások, de ide söpörnék be a bírósági végrehajtást is.

2021. április 28., 12:49

Szerző:

A parlament fideszes kétharmada elfogadta a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságáról (SZTFH) szóló törvényjavaslatot. A leendő hatósághoz olyan területek tartoznak, ahol az elmúlt tíz évben a NER-vetette meg a lábát: a dohánykoncessziók, a szerencsejátékszervezés (kaszinók), a felszámolási eljárások, de ide söpörnék be a bírósági végrehajtást is – írta a Népszava.

Az idén október első napjáig felállítandó új hatóság – a jövőbeni – kormányoktól függetlenül működne, miközben olyan szabályozói jogokat kap, amelyek eddig a kormányt vagy annak egyes tagjait illették meg. Vagyis a törvény elfogadásával az új hatóság által irányított területeken a jövőbeli végrehajtói hatalom csak korlátozottan működhet. Akár véletlen is lehetne, de nem az, hogy a parlament által elfogadott tucatnyi NER-közalapítvány feltőkésítése is abba az irányba mutat, hogy egy kormányváltás esetén korlátozni képes egy új kabinet mozgásterét.

A most elfogadott jogszabály szerint az SZTFH állapíthatja meg például a bírósági végrehajtókra, egyes szerencsejátékot szervezőkre vonatkozó ellenőrzési szabályokat, illetve a mindennapi működéshez szükséges szabályokat is e szervezet adja ki. De ezen túl az új hatóság felügyeli a szerencsejáték-szervezők pénzmosás elleni szabályainak egy részét is, miközben erre vannak más kijelölt szervezetek.

Az SZTFH elnökét kilenc évre a – most regnáló – miniszterelnök nevezi ki, azok helyetteseit pedig az elnök, szintén kilenc évre. A vezetői posztokra nem kell pályázatot kiírni.

A leendő vezetőktől hároméves, valamely felügyelt területen szerzett szakmai múltat várnak el. A szakmai gyakorlat mélységét nem részletezi a törvény, így ad abszurdum három éves trafikeladói múlt is elég lehet az elnöki címhez. A hatóság elnökének havi illetménye az MNB elnöki fizetés 90 százaléka, ez ma havi bruttó 4,5 millió. Az SZTFH-án belül működik egy Koncessziós Tanács, amely felügyeli a koncessziós szerződésben (szerencsejáték, dohánykisker) szabályozott tevékenységeket. A koncessziós tanács hasonló elven szerveződik és működik, mint a Közbeszerzési Tanács a közbeszerzési hatóságon belül. A Koncessziós Tanács négy tagját szintén a mostani miniszterelnök vagy az által kinevezett személyek jelölik ki, azaz a kormányfő akarata mindenképpen érvényesül.

A korábbi felügyeletek, így például a Szerencsejáték Felügyelet megszűnik, s azok vezetői is elvesztik állásukat, hacsak át nem zsilipelnek az új hatóságba. A szervezet nem a nulláról indul, a jogszabály kimondja, hogy a hatóság átveszi az Igazságügyi tárca egyes embereit, illetve ide kerülnek a megszűnő Szerencsejáték Felügyelet, a Miniszterelnöki Kormányiroda, illetve a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. egyes munkatársai.

A Rogán Antal által vezetett kormányirodán szerveződött korábban a koncessziós felügyelet. Ilyen szervezet eddig nem létezett, a területért felelős szakminiszterek látták el a koncessziók kiírásával kapcsolatos feladatokat. Így például kaszinókoncessziókkal a pénzügyminiszter felelt éveken keresztül. Előbb csak kormányon belül a Rogán-tárcánál akarták központosítani koncessziós eljárásokat, ám miután egyre reálisabba vált egy kormányváltás lehetősége, ezután kezdődött meg a gondolkodás egy „független” hatóság felállításáról – írta a lap.

(Kiemelt képünk illusztráció: AFP | Ferenc Isza)

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.