Átlagosan 22 ezer forint büntetést szabtak ki a rendőrök a kijárási korlátozást megszegőkre

2020. április 8., 16:27

Szerző:

A koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozás életbe lépése óta keddig összesen 15,6 millió forintra bírságoltak meg 701 embert

– tudta meg a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól. A megadott összeg összeg alapján átlagosan mintegy 22 ezer forintos büntetést szabtak ki a rendőrök.

Azt az ORFK nem közölte, mekkora volt a legnagyobb bírság, mert arra a göngyölített nyilvántartásuk nem terjed ki.

A kijárási korlátozásról szóló rendelet alapján 5 ezer forinttól félmillió forintig terjedhet a büntetés összege.

Koronavírus - Kijárási korlátozás Rendőr és polgárőr egy férfit ellenőriz a biatorbágyi Nagy utcán
Fotó: Vasvári Tamás

A kijárási korlátozás megsértőinek többsége megússza egy figyelmeztetéssel, de az operatív törzs tájékoztatóján Kiss Róbert alezredes a legfrissebb adatok alapján azt mondta: hogy szerdáig 5918 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek, 4008 embert figyelmeztettek, 857-tel szemben szabtak ki helyszíni bírságot, 1053 ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek. Keddhez képest 800-zal több lett a szabályszegések száma.

Hasonló a tendencia Budapesten is, ahol

egy nap alatt 357-tel nőtt a szabálysértési feljelentések száma, 299 figyelmeztetés volt és 23 helyszíni bírságot szabtak ki.

A hatósági házi karantén szabályait is egyre többen szegik meg: 507 esetben feljelentették a szabályokat megszegőket, 416 ember ellen helyszíni bírságot szabtak ki és 66 embert figyelmeztettek.

Az üzletek korlátozott nyitvatartásával kapcsolatos ellenőrzések is folytatódnak, eddig 68 feljelentést tettek, 34 helyszíni bírságot szabtak ki, és 51 esetben figyelmeztettek.

 

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.