Kiengedték a börtönből Czeglédy Csabát

2018. december 15., 13:45

Szerző:

A Szegedi Törvényszék kiengedte a börtönből Czeglédy Csabát, a tavaly nyár óta előzetesben ülő baloldali politikus viszont nem hagyhatja el a lakhelyét – értesült a hvg.hu, amely szerint a politikus-ügyvéd már hazafelé tart a szeretteihez.

Czeglédy a lapnak azt mondta, hogy már úton van Szombathely felé, ahol anyukája húslevessel várja. Ugyanakkor még nem nyugodott meg, mert tavasszal is egy nap után visszavitték a börtönbe.

28 órát tölthetett szabadon tavasszal, most ismét hazafelé indult
Fotó: Facebook

Czeglédy kiengedésének köze lehet ahhoz, hogy ügyvédje szerint eddig elkövetőként szerepelt a milliárdos költségvetési csalásban, öt napja azonban a legfrissebb ügyészi indítványban már csak felbujtóként szerepelt.

Ugyanakkor az érdekes, hogy december 4-én a bíróság még 30 nappal meghosszabbította Czeglédy letartóztatását.

A szabadulásáról a hír ma délelőtt a börtönudvaron érte, mert éppen lenn volt futni a hóesésben, erre egy óra lehetősége van. Ezért amikor egy magas beosztású bv-tiszt megjelent, és hívta, még mondta is neki, hogy még van 5-10 perc a kevés kint tölthető idejéből, és azt lefutná. Mire az őr megkérdezte: nem akar-e inkább szabadulni.

Czeglédy előzetes letartóztatásának meghosszabbítása ellen fellebbezett, sőt azt kérte a Szegedi Törvényszéktől, hogy mégse hosszabbítsák meg a „szükségtelen letartóztatást”, hiszen teljesen indokolatlan, és tegyék lehetővé, hogy legalább a karácsonyt a családjával tölthesse. Most azt mondta a hvg.hu-nak, hogy szerinte erre bólintott rá a Szegedi Törvényszék, hiszen befejeződött a nyomozás, közel a vádemelés, nem tudja befolyásolni a büntetőeljárást, amire hivatkozva eddig benn tartották.

Most humorizálva köszönt el a büntetés-végrehajtás embereitől:

– A bv-sektől is azzal búcsúztam, hogy boldog karácsonyt kívántam, és félig viccelődve megjegyeztem, hogy pár napig tartsák fenn a zárkámat, mert lehet, hogy jövök vissza. 

Frissítés: Az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság nyomozási bírójának döntését másodfokon megváltoztatva a Szegedi Törvényszék megszüntette Czeglédy Csaba letartóztatását, és elrendelte a gyanúsított bűnügyi felügyeletét – közölte a törvényszék büntető kollégiumának vezetője szombaton az MTI-vel. Bakos Éva elmondta, a törvényszék szerint a gyanúsított esetében továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye, és a bíróság megállapította, hogy Czeglédy Csaba törekedett az eljárás meghiúsítására. Az ellene folyó nyomozás azonban befejeződött, iratismertetések történtek, hamarosan vádat emelnek. A törvényszék szerint ezért nem szükséges a legszigorúbb kényszerintézkedés a gyanúsítottal szemben – közölte a kollégiumvezető. A bíróság Czeglédy Csaba tartózkodási helyéül szombathelyi otthonát jelölte ki, mozgását technikai eszközzel felügyelik, lakóhelyét csak bizonyos esetekben – például orvosi kezelésre – hagyhatja el – tudatta Bakos Éva.

Czeglédy Csaba ügyében – már nem tudni, hogy ellene, mint gyanúsított, vagy mint felbujtó ellen – bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és gazdasági csalás bűntette miatt folyik eljárás. A gyanú szerint a Czeglédy vezetésével létrejött „bűnszervezet” 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely munkaerő-közvetítéssel foglalkozott, és 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy nem fizette szabályszerűen az áfát és az szja-t.

A Humán Operátor Zrt. révén Czeglédy társaival 2011 és 2016 között diákmunka-közvetítésben utazó céghálózatot alakított ki, és a közvetítő cégek, illetőleg a hálózat alján levő iskolaszövetkezetek segítségével elkerülték a diákmunka-közvetítés után járó közteher befizetését. Czeglédy vitatja a vádakat, sőt, ügyésze ellen, annak gyanítható elfogultsága miatt panasszal is élt, hivatali visszaélés vádjával.

Czeglédy ügye nagy vihart kavart, elsősorban az ügyészségi eljárások sorozatos megkérdőjelezhetősége, továbbá a politikai érintettség miatt. Nemrég például fegyelmi eljárást indítottak ellene, mert túl sok könyve van és azért is, mert túl hosszú a borostája. Néhány héttel ezelőtt elromlott a mobiltelefonja, ami miatt nem tudják tartani a kapcsolatot egymással a vádemelés előtti időszakban. 

Czeglédy egy előzetes letartóztatásban töltött év után elveszítette a mandátumát. Emiatt Szombathelyen időközi önkormányzati választást írtak ki, amelyet október 14-én László Győző, az az Éljen Szombathely! nevű civil szervezet jelöltje nyert. Ez ugyanaz a civil szervezet, amely az MSZP-s politikus mögé is beállt korábban. A szombathelyi politikus indulni akart az április 8-i parlamenti választásokon, és a mentelmi joga miatt ki is engedték, de ezt a mentelmi jogot Polt Péter legfőbb ügyész kérésére a Nemzeti Választási Bizottság villámgyorsan felfüggesztette, így újra bevitték. Akkor a családi vacsora mellől kellett felállnia.

Most Czeglédy „lakás elhagyását tiltó bűnügyi felügyelet”-be került, ami gyakorlatilag a házi őrizet új neve. Ezt a rendőrség fogja ellenőrizni, de minden nap 2 órára elhagyhatja azért a lakást, elmehet vásárolni, orvoshoz vagy futni.

Tegnap 21:17

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

Tegnap 18:28

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Tegnap 16:47

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.