Kiengedték a börtönből a Cozma-gyilkosság miatt elítélt Sztojka Ivánt

2018. július 25., 12:01

Szerző:

Jó magaviselete miatt elhagyhatta a börtönt Sztojka Iván, akit Marian Cozma-gyilkosság miatt ítélték el. A Kúria jogerősen 13 év fegyházbüntetésre ítélte, eredetileg 2022-ig kellett volna rács mögött ülnie. Négy évvel hamarabb szabadulhatott – értesült a Bors.

Marian Cozmát 2009. február 8-án késelték halálra a Patrióta nevű veszprémi szórakozóhelyen. A 26 éves román válogatott kézilabdázót Sztojka barátja, Raffael Sándor szúrta szíven. Sztojkát harmadrendű vádlottként ítélték el, először 20 év fegyházbüntetésre, majd másodfokon 8 évre testi sértés kísérletéért.

A Kúria végül 2012-ben jogerősen 13 évre ítélte.

Az indoklás szerint abban, hogy Raffael meg tudta ölni Cozmát, Sztojkának nagy szerepe volt. Raffael ugyanis akkor ejtette a halálos szúrást a Cozmán, amikor a kézilabdázó egy falhoz szorítva védekezett a másodrendű vádlott, Németh Győző és Sztojka összehangolt támadása ellen. Sztojka kétszer bele is rúgott a már földön fekvő, halálos sebet kapott emberbe. 

Raffaelt és Némethet egyaránt 18 év fegyházra ítélték.

Fotó: Wikipédia

A portál érdeklődött a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságánál a szabadulásról. A BVOP válaszában azt írta, hogy a fogvatartottakkal kapcsolatba hozható valamennyi adat bűnügyi személyes adatnak minősül, így erről nem adhatnak tájékoztatást.

Sztojka védőügyvédje viszont megerősítette a szabadulást. 

– Múlt csütörtökön tartották Sztojka Iván meghallgatását a börtönben, és kifogástalan magatartására tekintettel 9 év 5 hónap után, pártfogói felügyelet mellett, a bíró 4 év 5 hónapra feltételesen szabadlábra bocsátotta

– nyilatkozta Keresztúri Mónika.

 

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.