Kiemeltté tette annak a cégnek felszámolását a kormány, amellyel szakított a Mátrai Erőmű

Az erőmű nem akart tovább együttműködni a vállalattal. 

2021. augusztus 13., 07:48

Szerző:

A Magyar Közlönyben jelent meg a rendelet, hogy stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Cronus Kft. nevű céget a kormány. A vállalat korábban hosszú időn keresztül a bányászati és szállítási tevékenységeket végzett a Mátrai Erőműnek. Az erőmű, miután újra az állam kezébe került, már nem tartott igény a Cronus Kft-re, amelynek jegyzett tőke 3,9 milliárd forint tőkéje volt. A napi.hu azt írja, hogy a kormány döntésének értelmében a cég felszámolója csak állami lehet, így a feladatot a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végzi majd. 

A cég 2020-as beszámolójából az is kiderül, hogy fő feladatuk az erőmű megrendeléséinek teljesítése volt. A 2019-ben Mészáros Lőrinctől visszavásárolt Mátrai Erőmű vezetője tájékoztatta a Cronus-t, hogy 2019 második felétől a „társaságcsoport erőforrásaira támaszkodva valósítják meg” azokat a feladatokat, amit cég teljesített korábban. Cronus beszámolójában úgy fogalmaz, hogy: „társaságcsoport erőforrásai kifejezés jelentős részben a Cronus volt munkavállalóinak alkalmazását és védett ismereteinek, üzleti titkainak jogszerűtlen hasznosítását takarja.”

A Cronus Kft. valószínűleg azért áll jelenleg felszámolás alatt amellett, hogy megszűntek megrendelései, mert rendkívül nagy hitelállománnyal rendelkezik. Összesen egymilliárd forintnyi hiteltartozása van az OTP Banknál, hétszáz millió a Citibanknál.

(Kiemelt kép: A Mátrai Erőmű Zrt. visontai üzeme 2020. július 8-án. Fotó:Szigetváry Zsolt/MTI)

 

 

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.