Kiderült, milyen újításokat terveznek a KRESZ-ben

A mai kor igényeihez szeretnék igazítani a KRESZ szabályrendszerét, bizonyos területeket jelentősen átalakítanának.

2024. június 17., 15:05

Szerző:

Szigorítanák a KRESZ bizonyos területeit, az agresszív sofőrök a jövőben büntetésekre számíthatnak – tájékoztatott az RTL.

Mint arról mi is beszámoltunk, a közlekedési szabályok megújítása a szakemberek szerint is időszerűvé vált, így több munkacsoportot is megbíztak egy javaslatcsomag kidolgozásával. Az átalakításra a jelenlegi körülmények és járműtípusok figyelembevételével kerül sor.

Konkrétumokról eddig nem lehetett tudni, most azonban kiderült, hogy elsősorban a közlekedők védelmére szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni a szakemberek, ugyanis az elmúlt években rengeteg baleset következik be, amelyeknek ők az áldozatai – gyakran a figyelmetlen autósok hibájából.

A balesetek előidézői nem ritkán az agresszív sofőrök, így a jövőben őket is szigorúbban büntetnék. Számos szabálymódosítás azt segítené elő, hogy ezeket a sofőröket hatékonyabban büntethessék a hatóságok, ami a tervek szerint visszatartó erővel is bírna.

A KRESZ megújítása szükséges lépés

Az elmúlt években megnőtt a vitás közúti helyzetek száma is, amelyek esetenként tettlegességig fajulhatnak. A szakemberek jelenleg azon fáradoznak, hogy elejét vegyék ezeknek a helyzeteknek, hiszen hosszú évek óta igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy a KRESZ szabályai a mai közlekedési helyzetek során esetenként elavultak.

Az autósiskolát is működtető, KRESZ-professzorként ismertté vált oktató, Pető Attila szerint hamarosan elkészülhet egy jelentős módosításokat tartalmazó, új közlekedési szabályzat. Mint mondta, a KRESZ lassan 50 éves szabályokat tartalmaz, amelyek frissítése szükséges lépés. Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy az alapvető szabályok, mint például a jobbkéz-szabály, vagy az előzési szabályok biztosan nem fognak változni.

Azok számára, akik már rendelkeznek jogosítvánnyal, nagy könnyebbséget jelenthet, hogy például a jelzőtáblákat biztosan nem kell újratanulni. Ezzel szemben a vezetési kultúra megreformálása felmerült igényként.

Elsősorban az agresszív sofőrök által előidézett veszélyes helyzeteket szeretnék megelőzni a szakemberek. Pető Attila elmondta, miért várnak javulást a változtatásoktól:

„A biztonságos és előzékeny közlekedésre, illetve különösen a védtelen helyzetben lévő szereplőkre, például a gyalogosokra, rolleresekre és kerékpárosokra nagyobb hangsúly kerül majd, ami hosszabb távon mindenképpen csökkenteni fogja a balesetek számát.”

A tervek szerint az új KRESZ a büntetőfékezést, illetve azt is szankcionálná, ha valaki indokolatlanul és hosszú időn át járatja az álló autója motorját más ablaka alatt.

A munkacsoportok javaslatai egy szakmai bizottság elé kerülnek, ezt követően pedig az előzetes tervek alapján a módosítás 2025 márciusában kerülhet majd az Országgyűlés elé.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

14:16

Karácsony Gergely indítványát elutasította a Kúria, ezt követően a főpolgármester bejelentette: „természetesen nem mond le” és mégsem követel új választást. Vitézy Dávid szerint a főpolgármester újra bebizonyította, hogy saját politikai túlélése fontosabb, mint bármilyen demokratikus elv, és főleg fontosabb, mint maga a város.

Több ezer babaváró hiteles van már most is bajban, az ötéves türelmi idő letelte után pedig a sokszorosára nőhet a számuk júliustól kezdődően. A fizetési problémás babaváró hitel kiváltása, átalakítása eddig sem volt könnyű, és még csak most válhat sok ilyen hitel magas kamatozásúvá az adósok számára