Kiderült, mikor kezdődhet az őszi ülésszak

A kormány már beterjesztette az őszi ülésszak jogalkotási tervét, köztük a témákat is. 

2022. július 26., 15:52

Szerző:

Az Országgyűlés őszi ülésszakát szeptember 26-ra írták ki. De az is valószínű, hogy a kormány szükség esetén nem várja meg a törvényhozás szeptember végi munkakezdését, hanem él a rendkívüli jogrend biztosította felhatalmazásával – írta az Infostart.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 14 pontos listát terjesztett be az országgyűlésnek arról, hogy a kormány milyen jogszabályokat szeretne elfogadtatni a parlamenttel a törvényhozás őszi ülésszakában:

  • Az agrártermékek eredetvédelméről szóló indítvány a mezőgazdasági termékek, az élelmiszerek, a borok és a szeszes italok oltalmának szabályait pontosítja.
  • Lesz egy törvényjavaslat, amely hatékonyabbá tenné a közüzemi szolgáltatók és az ügyfelek kapcsolattartását.
  • Egy fogyasztóvédelmi változtatásnak köszönhetően a piacfelügyeleti hatóságok a jövőben a külföldi székhelyű vállalkozásokkal szemben is eljárhatnak majd
  • Törvénymódosítást fogadhat el a Parlament arról is, hogy a termelők és a feldolgozók, tehát a beszállítók ne legyenek olyan nagymértékben kiszolgáltatva a kiskereskedelmi láncoknak, mint most.
  • A képviselők ősszel jogszabályba foglalják a közelmúltban megalakult Nemzeti Közlekedési Központ hatásköreit,
  • megtárgyalják az idei költségvetés beszámolóját,
  • átültetik a hazai jogrendbe a szülők és a gondozók vonatkozásában a munka és a magánélet közötti egyensúlyról szóló uniós irányelvet,
  • és megteremtik egy új hulladékgazdálkodási modell törvényi hátterét.

(Kiemelt kép: Képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. július 8-án. Fotó:MTI/Máthé Zoltán)

18:05

Felkaptuk a fejünket: az év lakóháza közönségszavazásán egy kisújszállási „mediterrán” családi ház lett az első, a magyar települések látványvilágának tipikus képviselője a kádári kockaházakat követő rendszerváltás utáni korban. Hogyan terjedt el, kik alakítják az építészeti közízlést, miért esik nagyon messze a tervezők stílusa a közönség igényeitől, miért fontos a telekméret, a kert, s miféle térkövezett zsákutcába vezet az utunk – ezekről beszélgettünk Tamáska Máté egyetemi tanárral, szociológus-műemlékvédővel, a város- és falukutatás, az építészetszociológia művelőjével.